eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
17 August 2023, Saxony-Anhalt, Klietz: Ukrainian soldiers clean the gun barrel of a Leopard 1 A5 main battle tank with a barrel wiper at the Klietz training area. The Special Training Command is training Ukrainian soldiers in the operation and maintenance of the Leopard 1 A5 main battle tank at the Hub North of the European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine (EUMAM UA). The training is provided by soldiers from Germany, the Netherlands and Denmark as well as industry experts. Photo: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa (Photo by Klaus-Dietmar Gabbert/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images

Németország újabb Leopard harckocsikat adott Ukrajnának

Az újabb segélycsomag többek közt lőszert, önjáró légvédelmi lövegeket, géppuskákat, légtérfigyelő radarokat, drónokat, aknamentesítő és egyéb műszaki eszközöket is tartalmaz.

Németország Dániával közösen az újabb katonai segélycsomagban egyebek mellett 22 újabb Leopard 1 A5-ös harckocsit adott át Ukrajnának - hozta nyilvánosságra a német szövetségi kormány sajtóközleményben, amelyből a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál szemlézett. A csomag a harckocsik mellett tartalmaz még 61 ezer 155 milliméteres lőszert, három GEPARD önjáró légvédelmi löveget pótalkatrészekkel, 10 MG3-as géppuskát ötszáz tartalék csővel, két légtérfigyelő radart, valamint különféle katonai járműveket, drónokat, aknamentesítő és egyéb műszaki eszközöket.

A német kormány rámutatott, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta Németország mintegy 5,2 milliárd euró értékben adott Ukrajnának anyagi támogatást és haditechnikai felszerelést. Emellett több mint tízezer ukrán katona kapott képzést Németországban. Szeptemberben az ukrán védelmi minisztérium beszerzési ügynöksége pályázati úton

1300 darab, különféle átalakítású DJI Mavic drón szállítására kötött szerződést

162,69 millió hrivnya (körülbelül 1,5 milliárd forint) értékben - írta a Nasi Hrosi ukrán internetes kiadvány a közbeszerzésekkel foglalkozó Prozorro online platformra hivatkozva. A kiadvány kiemelte, hogy egyebek mellett hőkamerával felszerelt ötszáz Mavic 3T drónt kötöttek le 140 ezer hrivnya (1,3 millió forint) körüli darabáron, ami rekord alacsony árnak számít a Prozorrón keresztüli vásárlások esetében.

Szerhij Rahmanyin, az ukrán parlament védelmi bizottságának tagja az Ukrajinszka Pravda híportálnak adott interjújában úgy vélekedett, hogy a hadköteles korú ukránok külföldről való visszatérése nem valószínű, hiszen a legtöbben azok közül, akik meg akarják védeni az országot, már hazaérkeztek, a többiek pedig megpróbálják elkerülni a mozgósítást. Rámutatott, hogy ez a kérdés összetett azon nemzetközi megállapodások miatt, amelyekhez Ukrajna csatlakozott.

Szavai szerint az ukrán vezérkar sem hisz abban, hogy ezek a férfiak csatlakoznának az ukrán fegyveres erőkhöz.

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon tájékoztatott arról, hogy a parlament csütörtökön elfogadta 327 ukrajnai település nevének a "dekommunizáció és az orosztalanítás" jegyében történő megváltoztatásáról szóló - módosított és újra benyújtott - határozati javaslatot. Előző nap az indítvány elbukott, mert nem kapta meg a szükséges számú támogatószavazatot. Az új változatból hat települést kivettek.

Az északkeleti Szumi megye kormányzói hivatala közölte, hogy két ember meghalt, kettő pedig megsebesült a régiót ért éjjeli és reggeli orosz tüzérségi támadásokban. Az orosz erők délután irányított légibombával mértek csapást egy idősotthonra Szumi megyében, a kormányzói hivatal esti adatai szerint egy ember életét vesztette, és 13-an megsérültek. A katasztrófavédelem közlése szerint több mint 140 embert menekítettek ki. Az épületben a helyi kormányzó szerint 221 idős ember lakott.

A becsapódás után a kimenekített embereket az utcán, a fűre fektetve látták el.

Vitalij Szarancev, a "Harkiv" hadműveleti-taktikai csoport szóvivője a Telegramon azt írta, hogy az orosz csapatok sebtében aláaknázzák a gátakat az oroszországi Belgorod térségében. Az ezredes szerint valószínűleg provokációkra készülnek, hogy utána Ukrajnát hibáztassák a környezeti és humanitárius következményekért.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, csütörtöki közlése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladja a 638 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett négy orosz harckocsit, 23 tüzérségi rendszert és 63 drónt

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×