eur:
396.49
usd:
360.11
bux:
71754.33
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Full frame of a low angle shot of a gray sky with clouds of rain.
Nyitókép: Pakin Songmor / Getty Images

Akkora esőzéseket várnak Ausztriában, hogy annak idehaza is kárát láthatjuk

A várható brutális esőzés a Duna vízgyűjtő területeit is érinti, így a folyam magyarországi szakaszán is jelentősen megemelkedhet a vízszint.

Jelenleg Budapesten például kifejezetten alacsony, 137 centiméter a Duna vízállása, de ez napokon belül jelentősen növekedhet az Ausztriába jósolt esőzések következtében: szeptember 17-ére már 565 centiméteres vízállást várnak - írja a Telex.

Ez még változhat ugyan, alacsonyabb, de akár magasabb is lehet, de a tendencia ma már látható. A budapesti szakaszon egyébként 620 cm-nél van elsőfokú készültség, ekkor zárják le a rakpartokat.

Nagybajcsnál viszont jelenleg 183 centi a vízállás, hat nap múlva viszont már 600 centit várnak, és egyelőre nem látni a végét. Az itt előre prognosztizált adatokból úgy tűnik, hogy Budapesten sem feltétlenül áll meg 565 centinél a vízszint.

Mint írják, az emelkedés olyan mértékű, hogy az előrejelzés szerint Nagybajcsnál már szeptember 15-én meghaladhatja az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, majd a rá következő két napban a másodfokút is. A hirtelen emelkedést és a várható árvizet a jelentős mennyiségű csapadék okozza. Megjegyzik, egyelőre annyi látható, hogy a következő 4-5 napban ritkán látott mennyiségben esik majd az eső a vízgyűjtőkre, és kérdéses, hogy eláll-e, vagy folytatódik a tendencia.

Az elkövetkező hat nap során a Duna vízgyűjtő területein belül az Innen 35,1 mm, a Traun és Ennsnél 63,4 mm, a Bécsi-medencében 71,6 mm, a Morvánál 69,4 mm napi csapadékátlagra számítanak.

Az osztrák meteorológiai oldalakon napok óta beszélik, hogy súlyos árvizet okozhat az a mennyiségű csapadék, ami a közeljövőben fogja elérni a térséget. Kérdéses, hogy az összes várható csapadék eső formájában érkezik-e, vagy lesz, ami a magasabb tájakon havazást eredményez. Ha ugyanis egy része havazásként jelentkezik, az nem okoz többletvizet a folyókban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Trump: a migránsok kutyákat esznek; Harris: mindenki menjen Trump-gyűlésre

Trump: a migránsok kutyákat esznek; Harris: mindenki menjen Trump-gyűlésre

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása, melyben a magyar idő szerint szerda hajnalban rendezett amerikai elnökválasztási vitával foglalkoztunk. A műsor első részben a jelöltek vitán nyújtott teljesítményét értékeltük Szabó Ákossal, a Portfolio Globál rovatának elemzőjével. Az adás második részében pedig kifejezetten a vita gazdasági aspektusáról illetve Donald Trump és Kamala Harris gazdasággal kapcsolatban tett kijelentéseiről kérdeztük Halas Zoltánt, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzserét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×