eur:
395.28
usd:
368.33
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pixabay

Vincent Kompany lehet a "második" Xabi Alonso

Véget ért az edzőkeringő. Több mint három hónapos keresés után Németország legtekintélyesebb labdarúgóklubja megtalálta, kinevezte, sőt immár be is mutatta új edzőjét, a belga Vincent Kompanyt. A sikertelen Bundesliga-szereplés után a klubvezetők az új trénertől új korszakot várnak.

Az elmúlt több mint kilencven nap páratlan volt a Bayern München történetében. Thomas Tuchel bejelentett távozása után nevesebbnél nevesebb edzőjelöltek kosarazták ki a müncheni vezetőket. A "csodatrénernek" tartott, de továbbra is a Bayer Leverkusent választó Xabi Alonso mellett Julian Nagelsmann, a válogatott jelenlegi trénere, valamint Ralf Rangnick, az oszták nemzeti tizenegy szövetségi kapitánya is.

Mások mellett állítólag felmerült annak a Hansi Flicknek a neve is, aki a Bayern Münchent a Tuchel-korszak előtt jelentős sikerekre vezette, a válogatott élén azonban már kevésbé bizonyított. Ennek ellenére Kompany kinevezésével csaknem egy időben Flicket a Barcelona edzőjévé nevezték ki.

Elemzők úgy értékelték, hogy a jelöltek közül a "leghalványabb" múltat megtestesítő Kompany kinevezésével a müncheni klubvezetés nem elhanyagolható kockázatokat is vállalt. Nem azért, mintha ne lett volna ismeretlen Németországban, hisz játékosként éveken keresztül a Hamburgban rúgta a labdát. Azt követően pedig tizenegy éven keresztül a Manchester Citynél folytatta, ahonnan játékos-edzőnek az Anderlechtbe tért vissza.

Aktív labdarúgói pályafutását befejezve a most 38 eztendős Kompany edzőként folytatta, előbb az Anderlechtnél, majd az elmúlt két idényben az angol Burnley együttesésénél. A klub irányításával a másodosztályból feljutott az első osztályba, ezt követően azonban kiesett a Premier League-ből.

Kompany müncheni szerződése három évre szól, ami elemzők szerint a bizalom megelőlegezésére, egyben pedig a várakozásokra utal.

A szakértők szerint arra is, hogy a klub vezetői nem egyfajta vészmegoldásként tekintenek rá, hanem hosszú távra szerződtették. Kimondatlanul is azt remélik, hogy ő lehet a "második" Xabi Alonso, azaz hasonlóan módszeresen és sikerrel fog dolgozni, mint a gyógyszergyáriakat rendkívüli sikerre vezető spanyol edző.

Több német forrás szerint Kompany már Münchenbe érkezése után sok "bókot" kapott. Igazi szakértők álltak ki mellette, mindenekelőtt Pep Guradiola és Julian Nagelsmann, akik számára a Bayern aligha volt ismeretlen. Guardiola – mint idézték – a legjobb véleménnyel volt Kompany munkájáról, játéktudásáról, személyiségéről, valamint arról is, hogy miként bánik a médiával.

"Ha úgy gondolják, hogy van egy megfelelő ember, akit feltétel nélkül támogathatnak, akkor Vincent az a személy" – üzente Guardiola, aki 2013 és 2016 között rányitotta a münchenieket.

A Bayern München csapatát 2021 és 2023 között vezénylő Julian Nagelsmann szerint jót tett a klubnak hogy nem lettek bajnokok. Egy fiatal edző most több változtatást hajthat végre – érvelt a válogatott jelenlegi edzője.

Mások szerint a kinevezés kockázatokat is rejt magában. Nem utolsósorban azért, mert Kompany szerződtetése szakít a korábbi mintákkal. Kompany a legmagasabb edzői szinten még nem bizonyított – érvelnek a kétkedők.

A klub vezetői közül állítólag Uli Hoeness tiszteletbeli elnök és Karl-Heinz Rummenigge elnök az utolsó előtti pillanatban mégis Hansi Flick mellett állt ki. A sportigazgató Max Eberl és helyettese, Christoph Freund végül azonban Vincent Kompany mellett tette le a garast. Egyes vélemények szerint Eberlnek együtt kell élnie azzal a kockázattal, hogy a dolgok Kompany irányításával nem úgy alakulnak, ahogy szeretné,

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×