eur:
395.45
usd:
368.81
bux:
70416.87
2024. június 24. hétfő Iván
A 15 éves önkéntes száműzetéséből hazatért Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök üdvözli támogatóit a thaiföldi főváros Don Mueang repülőterén 2023. augusztus 22-én. Thakszin Sinavatra kormányzásának a 2006-os katonai puccs vetett véget. Korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel és a monarchia iránti tiszteletlenséggel vádolták, a börtönbüntetés elől 2008-ban elmenekült az országból. Jobbról lánya, Paetongtarn Sinavatra, a Pheu Thai Párt miniszterelnök-jelöltje.
Nyitókép: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Felségsértés miatt vádat emelnek a volt miniszterelnök ellen Thaiföldön

Vádat emel a thaiföldi főügyész Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök ellen felségsértés miatt - közölte egy helyi tisztségviselő szerdán.

A Sinavatra elleni panaszt a királypárti hadsereg nyújtotta be a bíróságon. Az ellene felhozott egyéb vádak között szerepel a számítógépes bűncselekmények elleni törvény megsértése is.

Prajut Bejraguna ügyészségi szóvivő elmondása szerint Sinavatrának június 18-án kell megjelennie a bíróság előtt.

A 74 éves politikus tagadja az ellene felhozott vádakat és többször is hűséget fogadott a koronának, amelyet Thaiföldön a világ egyik legszigorúbb típusú felségsértési törvénye véd szinte minden kritikával szemben.

A sokak által a vitatott törvény alapján a volt miniszterelnöké lenne a legnagyobb horderejű eset az elmúlt években a több mint 270 vádemelés között, amely minden egyes, a királyi családot érő vélt sértésért legfeljebb 15 év börtönbüntetést szabhat ki.

Ügyvédje, Vinjat Kartmontri elmondta, hogy átfogó védelmet készítettek elő, és ügyfele óvadék ellenében szabadlábra helyezést fog kérni. Emellett megkérdőjelezte annak a 2015-ös interjúnak a hitelességét, amelyben az állítólagos felségsértés elhangzott.

Az ügyvéd elmondása szerint védence koronavírus-fertőzés miatt nem jelent meg a szerdai meghallgatáson.

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×