eur:
390.45
usd:
364.15
bux:
68293.77
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Judges gavel and Themis statue.
Nyitókép: Zolnierek/Getty Images

Példátlan botrányba keveredett egy francia bírónő

Eljárás indult egy francia bírónő ellen 11 vádpontban a korzikai szervezett bűnözés egyik tagjával fenntartott gyanús viszonya miatt kezdeményezett eljárás keretében – jelentette be szombaton a dél-franciaországi Nizza ügyészsége. A bírónőt előzetes letartóztatásba helyezték.

A megvádolt Hélene Gerhards 2023 januárjáig a délnyugat-franciaországi Agen esküdtszékének elnöke volt.

Franciaországban példátlannak számít a bírók ügyészségi meggyanúsítása.

A bírónőt egyebek mellett közpénzek hűtlen kezelésével, közokirat-hamisítással, befolyással való üzérkedéssel és bűnszövetkezéssel vádolják. A 2021 januárjában indított nyomozás a 2008 és 2022 között állítólagosan elkövetett bűncselekményekre vonatkozik, elsősorban a bírónő korzikai megbízatása alatt, 2010 és 2016 között.

A nizzai ügyészség szerint

az elsikkasztott összeg „több mint 120 ezer euróra (46,8 millió forint) becsülhető”.

Két vizsgálóbíró a húsz vádpont miatt indított nyomozás végén 11 pontban gyanúsította meg a bírónőt, ez szerepel a nizzai ügyészség vádiratában, amely egyben elrendelte Hélene Gerhards előzetes letartóztatását.

„A telefon lehallgatások” alapján kiderült, hogy a bírónő, akit szerdán vettek őrizetbe, „úgy tűnik, hogy szoros kapcsolatban állt egy olyan személlyel, akit a rendőrség nagyon kedvezőtlen fényben ismert, különösen a (korzikai) Ajaccio déli partján található villájában végzett munkálatokkal kapcsolatban” – írta pénteki közleményében az ügyészség.

Ez a 320 négyzetméteres, „építész által tervezett villa, kivételes kilátással a tengerre, (...) egy kőhajításnyira a tengerparttól, úszómedencével és jacuzzival”, egy ingatlanhirdetés szerint akár 2260 euróért is bérelhető éjszakánként a nyár folyamán – jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Az ügyhöz közel álló források szerint a bírónő gyanús kapcsolata Johann Carta, aki ellen több ügyben is vádat emeltek és emiatt bebörtönöztek, nevezetesen 2023 decemberében „szervezett bűnszövetkezetben elkövetett csalás, zsarolás és pénzmosás” ügyében. A bírónő – úgy tűnik – rendszeres kapcsolatot tartott fent más, a rendőrség által ismert személyekkel is (...) kölcsönös szolgáltatásokért cserébe – tette hozzá az ügyész. A nyújtott szolgáltatások közül a nyomozás szerint a jogi tanácsadás mellett a bírónő a folyamatban lévő eljárásokra vonatkozó információkat is kiszolgáltathatott.

A rendőrségi fogdában tartott kihallgatása során a bírónő az ügyészség szerint „először tagadott minden bűncselekményt és szakmai kötelezettségeinek megszegését”, majd elismerte „törvénytelen módon keresett ki adatokat egy, a rendőrség által kedvezőtlenül ismert személy javára”.

A bírónő ügyvédei, Caty Richard és Yann Le Bras az AFP-nek elmondták, hogy miután „végre hozzáférhettek a három évig tartó, kitartóan folytatott nyomozási anyaghoz, máris olyan elemeket találtak, amelyek megkérdőjelezik az ügyészség állítását. Más eljárási megoldások is lehetségesek lettek volna, de a (vádhatóság) az intézményes erőszak útját választotta” – mondták az ügyvédek.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×