eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Manila, 2017. november 8.Fülöp-szigeteki utcagyerek a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége, az ASEAN csúcstalálkozójának otthont adó rendezvényközpont közelében a Fülöp-szigeteki fővárosban, Manilában 2017. november 8-án, két nappal a tanácskozás kezdete előtt. Az ASEAN alapító okiratát 1967. augusztus 8-án írta alá öt tagállam: a Fülöp-szigetek, Malajzia, Indonézia, Szingapúr és Thaiföld, a későbbiekben pedig további öt ország csatlakozott: Mianmar, Vietnam, Laosz, Brunei és Kambodzsa. (MTI/EPA/Francis R. Malasig)
Nyitókép: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Mianmarban tavaly megháromszorozódott a gyalogsági aknák civil áldozatainak száma

A gyalogsági aknák és a fel nem robbant lőszerek halálos áldozatainak ötöde gyerek.

Az UNICEF összesen 1052 áldozatról - 188 halottról és 864 sérültről - tud 2023-ból, míg ez a szám 2022-ben 390 volt.
"A gyalogsági aknák használata nem pusztán szégyenletes, de a nemzetközi emberi jogokba is ütközhet" - mutatott rá közleményében Debora Comini, a szervezet Kelet-Ázsiáért és a csendes-óceáni térségért felelős irodavezetője.

Az áldozatok mintegy 35 százalékát az északi Szagaing térségből jelentették, mely a junta 2021-es hatalomátvételét követően a hadsereg irányítása ellen fellázadt milíciák egyik fellegvára lett. Mianmar nem írta alá az ENSZ a gyalogsági aknák betiltásáról szóló egyezményét.

Az országban a hadsereg 2021. február 1-jén vette át a hatalmat, az azóta eltelt években számos összecsapást jelentettek a katonai vezetéssel szemben álló fegyveres csoportok és a hadsereg között, a demokráciapárti politikusok pedig - több lázadószervezettel szövetségben - árnyékkormányt alakítottak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×