eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
KYIV, UKRAINE - MARCH 25: Firefighters conduct operations in the rubble of heavily damaged building, part of which collapsed, following the Russian rocket attacks in Kyiv, Ukraine on March 25, 2024. Serhiy Popko, the head of the Kyiv City Military Administration, in his statement on the administrations social media account, stated that the Russian army carried out a missile attack on Kiev for the third time in the last 5 days. Noting that some buildings were damaged in Pechersk, Solomen, Dnipro and Golosiyiv districts, where missile fragments fell, Popko stated that 4 people, including a child, were injured. (Photo by Danylo Antoniuk/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Danylo Antoniuk/Anadolu via Getty Images

Bridget Brink: hiperszonikus rakétákkal támadták Kijevet

Orosz drónok mértek csapást az ukrán villamosenergia-hálózatra az ország déli részén fekvő Odessza és Mikolajiv régiókban hétfőn a kora reggeli órákban - jelentette az ukrán hadsereg.

Rakétatörmelék hullott Kijev egyik központi kerületére, egy lakóház megrongálódott - közölték a városi hatóságok, miután robbanások sorozata hallatszott az ukrán fővárosban. A Reuters brit hírügynökség riportere füstoszlopot látott felszállni a város keleti részében.

Az ukrán légierő pillanatokkal a robbanások előtt Telegram-üzenetében arra figyelmeztetett, hogy egy rakéta halad a város irányába. "Robbanások a fővárosban. Sürgősen az óvóhelyre!" - írta Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko a Telegramon.

Bridget Brink kijevi amerikai nagykövet az X közösségi portálon azt írta hétfő reggel, hogy Oroszország hiperszonikus rakétákkal támadta Kijevet. "Hangos robbanások (vannak) Kijevben. Az elmúlt 5 napban Oroszország több száz rakétát és drónt indított egy szuverén ország ellen" - írta. "Ukrajnának most van szüksége a segítségünkre. Nincs vesztegetni való pillanat" - figyelmeztetett.

Az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy lelőttek két ballisztikus rakétát Kijev felett. Hozzátette, hogy

a rakétákat az Oroszország által megszállt Krím félszigetről indították.

Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője közölte, hogy az elmúlt öt napban ez a harmadik rakétatámadás Kijev ellen. A Pecserszkij, a Szolomjanszkij, a Dnyiprovszkij és a Holoszivszkij kerületekben sérültek meg, dőltek részben össze épületek. Négy ember, köztük egy gyerek megsérült.

Az ukrán villamosenergia-hálózatra drónok mértek csapást szintén a hétfő reggeli órákban. Odessza és környékének egyes részein áramkimaradások keletkeztek. A városi hatóságok közölték, hogy kénytelenek voltak leállítani a villamos- és trolibuszjáratokat. Sérültekről nem érkezett jelentés. Mikolajiv régióban egy alállomás kigyulladt, miután találat érte - jelentette az állami tulajdonú Ukrenerho áramszolgáltató vállalat. A katonai hatóságok arról számoltak be, hogy a régióban egy drónról származó törmelék kétszintes lakóépületbe csapódott, amely kigyulladt és 11 ember megsérült, közülük ketten súlyosan.

Az orosz erők az elmúlt napokban egyre gyakrabban vették célba az ukrán energetikai infrastruktúrát. Az északkeleti Harkivot súlyos csapások érték. Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo igazgatótanácsának elnöke a helyi televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a hálózat helyreállítása körülbelül egy hetet vesz igénybe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×