eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Olaf Scholz német kancellár a német állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn új, nagy sebességű ICE-vonatokat előállító gyárának avatóünnepségén Cottbusban 2024. január 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Németországba erősen behatolt az orosz hírszerzés: nemzetbiztonsági tanácsot állíthatnak fel

Még meg sem történt a károk felmérése, de Németországban máris megkezdődött a rendkívüli lehallgatási botrány okozta károk lehetséges elhárítása. A konzervatív ellenzék nemzetbiztonsági tanács felállítását vetette fel.

Múlt hét végén Berlinben szinte bombaként robbant a hír, hogy az orosz titkosszolgálat lehallgatta német légierő tisztjeinek több mint harmincperces, a Vebex portálon folytatott beszélgetését, amelynek fő témája Ukrajna Taurus cirkálórakétákkal történő támogatása, illetve ennek lehetséges céljai voltak. Az orosz kiszivárogtatás Németországban belpolitikai válságot okozott, Ukrajnát pedig alighanem teljes mértékben megfosztotta attól a reménytől, hogy az Oroszország által indított, több mint két éve tartó háború menetét a legkorszerűbb német robotrepülőgépekkel a maga javára tudná fordítani.

Egybehangzó német és külföldi sajtójelentések szerint az orosz hírszerzési manőver ártott annak a szerepvállalásnak, amelyet Németország a NATO-n belül igyekszik betölteni.

A kormánykoalíció és az ellenzék vezető pártjai között éles vita robbant ki azzal kapcsolatban, hogy melyek az orosz hírszerzés elleni védekezés helyes és szükséges módozatai. Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter a Funke médiacsoport lapjainak adott interjúban azt állította, hogy a német hírszerzés rendelkezik a megfelelő elhárítási képességével. Az ellenzék vezető erejének számító CDU/CSU konzervatív pártszövetség ugyanakkor ellenkező állásponton van, és az orosz hírszerzés tevékenységével szemben keményebb fellépést sürget.

"A szövetségi köztársaság titkosszolgálatainak felkészültsége teljes mértékben megfelelő" – fogalmazott a belügyminiszter, aki szerint ennek részeként az alkotmányvédelmi hivatalnál ugyancsak jelentősen megerősítették z szükséges személyi és technológiai feltételeket. "Az orosz hírszerzési tevékenység elleni harc a jövőben is a német kémelhárítás sarokköve marad" – jelentette ki a miniszter.

"Az orosz propagandaapparátus és személy szerint az államfő, Vlagyimir Putyin célja Németország lejáratása,

a véleményalkotás manipulálása, illetve a német társadalom megosztása" – tette hozzá az interjúban Faeser.

Az ARD közszolgálati médium idézte az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs igazgatóját, aki szerint az amerikai kormány a lehallgatási ügyet is "az oroszok pimasz és átlátható kísérletének" tekinti. John Kirby szerint Oroszország célja a viszály szítása, azt a látszatot keltve, hogy a Nyugat nem egységes, és Németországban a kormányon belül sincs egyetértés arról, hogy mit csinál.

A Bundeswehr légerejét érintő lehallgatási botrány Nagy-Britanniában vegyes visszhangot váltott ki. A történteket Németországnak kell kivizsgálnia, és Scholz kancellár ennek szükségességét hangsúlyozta – idézték a kancellárt, aki erre tett ígéretet. Más konzervatív politikusok azonban kritikusabban reagáltak. Ben Wallace volt védelmi miniszter szerint a történtek azt bizonyítják, hogy

Németországba "erősen behatolt" az orosz hírszerzés.

A korábbi miniszter szerint ez azt bizonyítja, hogy – mint fogalmazott – Németország nem biztonságos, és nem is megbízható.

Berlinben hétfőre hívták össze a Bundestag védelmi bizottságát. A történtek nyomán a fő napirendi téma annak megvitatása, hogy Németoszág emnnyire felkészült egy hibrid támadásra. A bizottság szabad demokrata elnöke szerint addigra már több információ áll rendelkezésre a lehallgatásról.

A CDU/CSU ugyanakkor úgy vélte, hogy az időpont túl késői. Mindenesetre az ülésen Scholz kancellárnak is részt kell vennie. A bizottság CDU-s alelnöke szerint a konzervatívok ismét fel kívánják vetni azt a korábbi javaslatukat, hogy Németoszágban nemzetbiztonsági tanácsot hozzanak létre. "Ilyen válságos helyzetekben a tanács a politikai irányítást is átvehetné" – hangúslíyozta a konzervatív politikus.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×