eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Kiégett autóroncs a haiti főváros, Port-au-Prince fegyintézeténél 2024. március 3-án, miután reggelre virradóan fegyveres bandák törtek be a börtönbe. Az akció során többen életüket vesztették, és rabok százai szöktek meg. A haiti kormány szükségállapotot hirdetett. Az utóbbi időben a helyi bűnbandák összehangolt támadásokat hajtottak végre a káoszba süllyedt karibi szigetország rendvédelmi szervei ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Odelyn Joseph

Fegyveresek próbálták meg elfoglalni Haiti nemzetközi repterét

Erősen felfegyverzett helyi bűnbandák helyi idő szerint hétfőn megpróbálták átvenni az ellenőrzést a Haiti nemzetközi repülőtérfegy felett.

A fővárosban található Toussaint Louverture nemzetközi repülőtér a támadás ideje alatt zárva volt, nem közlekedtek a repülőgépek és utasok sem tartózkodtak a helyszínen.

Az AP amerikai hírügynökség munkatársai egy páncélozott járművet láttak a kifutópályán, amely a bandákra tüzelve próbálta megakadályozni őket a repülőtérre való bejutásban, az alkalmazottak pedig menekültek a golyózápor elől.

A reptér elleni támadás órákkal az után történt, hogy fegyveres bandák vasárnapra virradóra rohamot indítottak az ország két legnagyobb fegyintézete ellen, kiszabadítva több ezer elítéltet.

Az utóbbi időben a helyi bűnbandák összehangolt támadásokat hajtottak végre a rendvédelmi szervek ellen. Csütörtökön a fővárosban négy rendőrt gyilkoltak meg fegyveresek, akik egyebek között a nemzetközi repülőtérre is tüzet nyitottak. Az incidens után az amerikai nagykövetség Port-au-Prince-ben közölte, hogy felfüggesztenek minden hivatalos utat a karibi szigetországba.

Az országban vasárnap este 72 órás szükségállapot kezdődött, a kormány pedig közölte hogy megpróbálja felkutatni a szökött rabokat.

„A rendőrség utasítást kapott arra, hogy minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel tartsa fenn a kijárási tilalmat és fogja el a az összes bűnelkövetőt” – közölte Patrick Boisvert pénzügyminiszter, megbízott miniszterelnök.

Ariel Henry, Haiti ideiglenes államfője és William Ruto kenyai elnök a múlt héten Nairobiban aláírta azt a megállapodást, amelynek alapján elindulhat a szigetországba egy ezer fős kenyai rendőri kontingens a bűnbandák elleni küzdelem támogatására.

A legújabb erőszakhullámért Jimmy Chérizier rendőrből lett bandavezér vállalta a felelősséget. A Barbecue ragadványnevet viselő bűnöző, aki több bűnszervezet szövetségét vezeti, közölte, hogy

célja Haiti rendőrfőnökének és kormányának túszul ejtése, valamint Henry hazatérésének megakadályozása.

A többszörösen természeti katasztrófa sújtotta Haitin Jovenel Moise elnök 2021-es meggyilkolása után szabadult el a pokol. Az országnak azóta is csak ügyvivő kormányfője és elnöke van, a parlament nem működik, és a legfelsőbb bíróság is képtelen ellátni a feladatát, mert törvényhozás hiányában nem tudnak kinevezni bírókat. A belpolitikai káosz kialakulása óta a kormány fokozatosan veszíti el az ellenőrzést az állam mind nagyobb része felett, az irányítást pedig fegyveres bandák vették át, elharapózott a törvénytelenség és az erőszak.

Az ENSZ szerint Port-au-Prince területének mintegy 80 százalékát már ellenőrzésük alá vonták. Az erőszakhullám tovább súlyosbítja az amúgy is sanyarú ellátási helyzetet, a karibi szigetország 11 millió lakosának csaknem fele számára nem biztosított az élelmiszer-ellátás.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×