eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Mark Rutte holland miniszterelnök távozik hivatalából Hágában 2023. július 7-én, miután összeomlott a kormánykoalíció amiatt, hogy nem sikerült megegyezniük a Hollandiába érkező menedékkérők kezeléséről. Rutte benyújtotta lemondását.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Robin Utrecht

Washington: Mark Rutte legyen a NATO következő főtitkára

Az Egyesült Államok a leköszönő holland kormányfőt támogatja, hogy váltsa Jens Stoltenberget a NATO főtitkári tisztségében.

A NATO jelenlegi főtitkára, a norvég Jens Stoltenberg 2024 októberéig tölti be a tisztséget, miután 2023 nyarán további egy évvel meghosszabbították a megbízatását. Az idén 65 éves egykori norvég miniszterelnök 2014. október 1. óta a NATO főtitkára.

Stoltenberg utódjának többek között olyan kihívásokkal kell megbirkóznia, mint a NATO-tagállamok Ukrajnának nyújtott támogatásának fenntartása, ügyelve arra, hogy a katonai szövetség ne sodródjon bele közvetlenül a konfliktusba − közölte John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora..

Beszélt arról is, hogy Irán jelentős mennyiségű drónt, irányított bombát és tüzérségi lőszert szállít Oroszországnak. Ugyanakkor - mint mondta - Washingtonnak még meg kell állapítania, hogy Teherán ballisztikus rakétákat is átadott-e.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora egyben közölte, hogy a napokban újabb szankciókat vetnek ki az Iránra, illetve gyors és kemény választ ígért, amennyiben Teherán ballisztikus rakétákat is elad Moszkvának.

Kirby a gázai övezeti háború kapcsán szót ejtett arról is, hogy Brett McGurk, az amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója építő jellegű megbeszéléseket folytatott Izraelben és Egyiptomban. Hangsúlyozta: Washington továbbra is elkötelezett egy megállapodás mellett, amelynek keretében a palesztin szélsőségesek elengednék túszaikat harctevékenységek megszakításáért cserébe.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×