eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője (j) és Pieter Omtzigt, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) vezetője a politikai pártok és a parlament elnöke közötti megbeszélésen Hágában 2023. november 24-én. A két nappal korábbi holland előrehozott parlamenti választásokon a PVV nyerte el a legtöbb szavazatot.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/SEM VAN DER WAL

Megfeneklettek a holland koalíciós tárgyalások

Átmenetileg megszakadtak a holland kormányalakítási tárgyalások, miután Pieter Omtzigt, az Új Szociális Szerződés (NSC) nevű párt vezetője kedden este kivonult a négypárti egyeztetésről - tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál szerdán.

A beszámoló szerint Pieter Omtzigt azért hagyta ott az új holland kormány megalakításáról folyó tárgyalásokat, mert véleménye szerint a legfőbb akadályt jelentő, a kormány pénzügyi helyzetének kezelésével kapcsolatos, az államháztartás helyzetét érintő nézeteltérések feloldhatatlanok.

A NOS holland közszolgálati műsorszolgáltató internetes oldalán a pártvezető közlésére hivatkozva azt írta: az NSC nyitva tartja ugyan annak lehetőségét, hogy kisebbségi kabinetet vagy más típusú formációt támogasson a képviselőházban,

egyelőre azonban kizárja a többségi kabinetről szóló tárgyalások folytatását.

A párt nem akar üres ígéreteket tenni a polgároknak – mondta Omtzigt, majd hozzátette: a tárgyaló felek „pénzügyi várakozásai eltérőek a következő évekre nézve”. Az NSC nem tehet ígéretet a választóknak, miközben előre tudja, hogy azok megvalósíthatatlanok. Az építész nem építhet homokra – tette hozzá.

A november 22-én tartott előre hozott hollandiai választásokon győztes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésében

„hihetetlenül kiábrándítónak” nevezte Pieter Omtzigt döntését.

Azt írta, a tárgyalófeleknek el kell kötelezniük magukat amellett, hogy együtt jussanak megoldásra.

Ronald Plasterk korábbi belügyminiszter, a koalíciós tárgyalások vezetője szerda estére újra összehívta a tárgyalófeleket, azonban Pieter Omtzigt és pártja visszautasította a meghívást - jelentette a NOS közszolgálati műsorszolgáltató.

Az immár több mint két hónapja tartó kormányalakítási tárgyaláson négy párt, a Szabadságpárt (PVV), a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) párt, az Új Szociális Szerződés (NSC), valamint Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) próbál megegyezésre jutni. A holland törvények nem szabnak időhatárt kormányalakításra. A holland kormányt ügyvivőként a korábbi miniszterelnök, Mark Rutte vezeti.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×