eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője (j) és Pieter Omtzigt, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) vezetője a politikai pártok és a parlament elnöke közötti megbeszélésen Hágában 2023. november 24-én. A két nappal korábbi holland előrehozott parlamenti választásokon a PVV nyerte el a legtöbb szavazatot.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/SEM VAN DER WAL

Megfeneklettek a holland koalíciós tárgyalások

Átmenetileg megszakadtak a holland kormányalakítási tárgyalások, miután Pieter Omtzigt, az Új Szociális Szerződés (NSC) nevű párt vezetője kedden este kivonult a négypárti egyeztetésről - tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál szerdán.

A beszámoló szerint Pieter Omtzigt azért hagyta ott az új holland kormány megalakításáról folyó tárgyalásokat, mert véleménye szerint a legfőbb akadályt jelentő, a kormány pénzügyi helyzetének kezelésével kapcsolatos, az államháztartás helyzetét érintő nézeteltérések feloldhatatlanok.

A NOS holland közszolgálati műsorszolgáltató internetes oldalán a pártvezető közlésére hivatkozva azt írta: az NSC nyitva tartja ugyan annak lehetőségét, hogy kisebbségi kabinetet vagy más típusú formációt támogasson a képviselőházban,

egyelőre azonban kizárja a többségi kabinetről szóló tárgyalások folytatását.

A párt nem akar üres ígéreteket tenni a polgároknak – mondta Omtzigt, majd hozzátette: a tárgyaló felek „pénzügyi várakozásai eltérőek a következő évekre nézve”. Az NSC nem tehet ígéretet a választóknak, miközben előre tudja, hogy azok megvalósíthatatlanok. Az építész nem építhet homokra – tette hozzá.

A november 22-én tartott előre hozott hollandiai választásokon győztes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésében

„hihetetlenül kiábrándítónak” nevezte Pieter Omtzigt döntését.

Azt írta, a tárgyalófeleknek el kell kötelezniük magukat amellett, hogy együtt jussanak megoldásra.

Ronald Plasterk korábbi belügyminiszter, a koalíciós tárgyalások vezetője szerda estére újra összehívta a tárgyalófeleket, azonban Pieter Omtzigt és pártja visszautasította a meghívást - jelentette a NOS közszolgálati műsorszolgáltató.

Az immár több mint két hónapja tartó kormányalakítási tárgyaláson négy párt, a Szabadságpárt (PVV), a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) párt, az Új Szociális Szerződés (NSC), valamint Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) próbál megegyezésre jutni. A holland törvények nem szabnak időhatárt kormányalakításra. A holland kormányt ügyvivőként a korábbi miniszterelnök, Mark Rutte vezeti.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×