eur:
389.74
usd:
364.92
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Hága, 2024. február 9.Geert Wilders, a novemberi holland parlamenti választássokon győztes Szabadságpárt (PVV) vezetője nyilatkozik, amint kormányalakítási tárgyalásokra érkezik Hágában 2024. február 9-én, amikor folytatódnak a két napppal korábban megszakadt megbeszélések.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal

Bedobta a törölközőt, nem lesz miniszterelnök Geert Wilders

A koalíciós tárgyalások során nem tudott elegendő számú támogatót szerezni a Szabadságpárt kormányfőjelöltje.

Csaknem négy hónappal a hollandiai választások után úgy tűnik, hogy nem lesz miniszterelnök a Szabadságpártot vezető Geert Wilders, mert a szétaprózódott politikai rendszer miatt, illetve kellő támogatottság hiányában nem képes kormányt alakítani – írja a Portfolio a Politico beszámolója alapján.

A kormánykoalíció megalakítása céljából kezdeményezett tárgyalásokon Mark Rutte leköszönő miniszterelnök Szabadság és Demokrácia Néppártja (VVD), a jobbközép Új Társadalmi Szerződés (NSC), valamint a Farmerek és Polgárok Mozgalma (BBB) is részt vett a novemberi választáson a legtöbb szavazatot megszerző Szabadságpárt mellett, de nem tudtak egyezségre jutni a felek, így Geert Wilders lemondott arról a szándékáról, hogy kormányfő lesz. A pártvezetők azt szabták feltételül a tárgyalások folytatásához, hogy Wilders adja fel miniszterelnöki ambícióit.

„Csak akkor lehetek miniszterelnök, ha a koalíció minden tagja támogat engem. Ez sajnos nem valósult meg. A hazám és választóim iránt érzett szeretet fontosabb számomra, mint a saját pozícióm” – írta az X-en Wilders.

A Szabadságpárt vezetője hozzátette: reméli, mostani döntésével elősegíti egy jobboldali kormány megalakulását Hollandiában. Prioritásaik között említette a menekültek számának csökkentését, a bevándorlás visszaszorítását, valamint azt, hogy „a hollandok legyenek az elsők”.

Hollandiában 1982 óta nem volt példa arra, hogy nem a választások győztese foglalja el a miniszterelnöki tisztséget.

Bár a tavalyi választáson a Szabadságpárt kapta a legtöbb szavazatot, a 150 parlamenti helyből így is csak 37-et szerzett meg, ezért lett volna szüksége még társakra a kormányalakításhoz, a többség azonban nem jött össze nekik.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×