eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
America usa vs China Conflicting Flags Economic war fight Background Image
Nyitókép: v-graphix

Amerikai-kínai egyeztetés a konfliktus megelőzéséről

Az amerikai-kínai konfliktus megelőzéséről is tárgyalt az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és a kínai külügyminiszter.

Az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatokról, és a nézeteltérésekről is tárgyalt Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Wang Yi, kínai külügyminiszter, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója szombaton Bangkokban.

A Fehér Ház találkozóról kiadott közleménye szerint a megbeszélés része annak az erőfeszítésnek, hogy nyitva tartsák az amerikai-kínai kommunikáció csatornáit és felelősségteljesen közelítsenek a két nagyhatalom közötti versenyhez.

A nemzetbiztonsági tanácsadó és a külügyminiszter megbeszélése gyakorlati folytatása volt a két ország elnöke, Joe Biden és Hszi Csin-ping tavaly novemberi csúcstalálkozójának.

Jake Sullivan a találkozón azt hangoztatta, hogy habár az Egyesült Államok és Kína versenytársak, de

a két országnak meg kell előznie azt, hogy a verseny konfliktussá vagy konfrontációvá alakuljon át.

A tárgyalópartnerek megállapították, hogy előrelépés történt az amerikai-kínai közvetlen katonai párbeszéd újraindulásában, és megvitatták egy a mesterséges intelligenciáról szóló amerikai-kínai párbeszéd felé vezető lépéseket.

A tárgyaláson többi között szóba került az ukrajnai háború, a Közel-Kelet, Észak-Korea, valamint a Dél-Kínai tengeren kialakult feszültség - olvasható az amerikai közleményben, ami szerint Jake Sullivan kiemelte a béke és stabilitás fenntartásának fontosságát a Tajvani-szorosban.

Az Egyesült Államokban komoly politikai vita zajlik a Kínával fenntartott kapcsolatokról, a republikánusok határozottabb fellépést követelnek Joe Biden adminisztrációjától Kína nemzetközi és az Egyesült Államokra vonatkozó törekvéseivel szemben.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×