eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök egy Sao Goncalói-i kampányrendezvényen 2022. október 18-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i első fordulójában a baloldali Lula da Silva volt brazil elnök a voksok 47,99 százalékával győzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda

Csalt a Covid-oltással a bukott brazil elnök

Hamis adatok szerepelnek Jair Bolsonaro volt brazil elnök koronavírus elleni oltási igazolásán - állapította meg a helyi idő szerint csütörtökön lezárult ellenőrzés.

Bolsonaro, aki a koronavírus-járvány idején többször megkérdőjelezte a kórokozó veszélyességét és az oltások hatékonyságát, a hivatalos nyilvántartás szerint 2021 júliusában kapott védőoltást egy Sao Paolo-i klinikán. Az igazoláson szereplő adatok hitelessége miatt májusban indított vizsgálatot a szövetségi kormány ellenőrzési hivatala.

A hatóság - nyomozati adatokra hivatkozva - közölte, hogy az igazolásban szereplő adatok nem felelhetnek meg a valóságnak, mert

az oltás állítólagos felvétele előtt egy nappal elhagyta a várost,

Brasíliából pedig csak három nappal később utazott el ismét. Az az ápoló, aki az igazolás szerint beadta a védőoltást, tagadta, hogy beoltotta volna az akkori elnököt, mindemellett a feltüntetett oltóanyag azon a napon nem volt elérhető azon a helyen, ahol a papír szerint Bolsonaro oltást kapott.

A szövetségi rendőrség tavaly májusban tartott házkutatást Bolsonaro brasíliai lakásán, amelynek során lefoglalták a volt elnök telefonját és kezdeményezték több, hozzá közel álló személy letartóztatását.

Bolsonaro tagadta, hogy tudomása lett volna a hamis adatokról vagy ő rendelte volna el a nyilvántartásba vételüket. Védőügyvédje nem fűzött megjegyzést a hivatal közléséhez.

Két másik dózis beadásáról szóló bejegyzést már a vizsgálat megindítása előtt töröltek az egykori elnök oltási igazolásából, miután kiderült, hogy azok sem valósak.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×