eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egyetemisták bénítják meg sátraikkal a forgalmat az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium épülete közelében Belgrádban 2023. december 29-én, a december 17-i előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokon szerintük elkövetett csalások ellen tiltakozva. A 24 órás útlezárásban  résztvevők a választási eredmények felülvizsgálatát követelik. Szerbiában a parlamenti, a tartományi és a belgrádi önkormányzati választást is a kormányzó Szerb Haladó Párt nyerte meg.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

December óta "odafagytak" a tüntetők Belgrád utcáira – olvadás nem várható

Szerbiában az egyre erőteljesebb tüntetéseken már forgalmas utak kereszteződéseit zárták le, mert a demonstrálók sérelmezik a választások eredményét, amelyeken Aleksandar Vucic pártja szerezte meg a legtöbb szavazatot. Németh Ferencet, a Magyar Külügyi Intézet Balkán-szakértőjét kérdeztük.

Szerbiában december 18-án tartottak előre hozott parlamenti választásokat, illetve helyi választásokat, így Belgrádban is urnák elé járultak a szavazók. Az eredményeket a legnagyobb ellenzéki tömörülés, illetve több civil szervezet nem fogadja el, illetve nem tartja fairnek az eredményeket, azt, hogy a Szerb Haladó Párt győzött ismét az országban.

"Nem fogadják el az eredményeket, mert meglátásuk szerint több esetben is jelentős választási csalásra került sor, különösen a fővárosban, nem voltak biztosítottak a fair és szabad választásokhoz szükséges körülmények Szerbiában, ebből kifolyólag pedig az előre hozott választások óta szinte minden nap tüntetések vannak Belgrádban" – írta le a helyzetet az InfoRádióban Németh Ferenc, a Magyar Külügyi Intézet Balkán-szakértője. December 30-án került sor az eddigi legnagyobb tüntetésre.

Hogy a vádaknak lehet-e valós alapja, arról azt mondta, "valamennyi elképzelhető, hogy van", mert nem csak a helyi, hanem olyan nemzetközi szervezetek választási megfigyelői is, mint az EBESZ vagy az Európai Parlament megállapították, hogy történtek olyan események, amelyek arra engednek következtetni, hogy egy-két esetben különböző helyeken, különösen a fővárosban választási csalás történhetett.

A tüntetők célja most az, hogy a választásokat ismételjék meg, az akkor kialakult eredményeket pedig a központi választási iroda és az alkotmánybíróság is tekintse semmisnek.

A kormányzat a tiltakozásokra szűkszavúan reagál, de elítéli a felhozott ellenzéki vádakat, és bizonyos, meg nem nevezett nyugati köröket lát az események mögött, és arra is sor került, hogy a kormányzat párhuzamba állította a mostani tüntetéseket a 2010-es évek kijevi Majdan téri eseményeivel, egyfajta színes forradalmat emlegetve.

Németh Ferenc szerint biztosan maradnak a tüntetések, az eredményeket ugyanis nem fogják megsemmisíteni, az utcákon így maradnak az emberek vagy heti, vagy akár napi rendszerességgel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×