eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ellenzéki tüntetők és rohamendőrök összecsapása a belgrádi önkormányzat épülete előtt 2023. december 24-én. A baloldali ellenzék a december 17-i választásokon elkövetett szavazatlopással és csalással vádolja a győztes kormánypártot, emiatt több ezren tüntettek a szerb fővárosban. A rendőrség legalább 35 embert őrizetbe vett.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Megint áll a bál Belgrádban

Fiatalok vonultak Belgrád belvárosának utcáira pénteken délben, hogy ellehetetlenítsék a forgalmat, tiltakozásul a december 17-i előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokon szerintük elkövetett csalások ellen.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a főként egyetemistákból álló tömeg 24 órás blokádot hirdetett a közigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumnak is otthont adó belvárosi utcában annak érdekében, hogy rákényszerítse a tárcát, vizsgálja felül a választási eredményeket. A tervek szerint a fiatalokhoz szombat délben a ProGlas nevű, értelmiségiekből álló civil kezdeményezés tagjai és szimpatizánsai is csatlakoznak.

A tüntetők sátrakat és büféket állítottak a minisztériumhoz vezető utakra,

ezzel is jelezve, hogy nem kívánnak elmozdulni a helyükről.

A tiltakozók legfőbb követelése, hogy a közigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium ellenőrizze a választói névjegyzéket, hogy kiderüljön, vannak-e rajta fiktív szavazók, vagyis a névjegyzék tartalmazza-e elhunytak vagy tartósan külföldön élők neveit. A felülvizsgálatra a tüntetők szerint azért van szükség, mert úgy vélik, a december 17-i választáson ezeket a fiktív szavazatokat a kormányzó Szerb Haladó Párt kapta, megnyerve ezzel a választást minden szinten.

Napok óta tüntetnek

Az ellenzéki tiltakozás már a voksolás másnapján megkezdődött, a demonstráció élére pedig a Szerbia az erőszak ellen nevű választói lista képviselői álltak, akik a második helyen végeztek a választáson. Az országos választási bizottság előzetes eredményei szerint az országos voksolást a kormányzó Szerb Haladó Párt listája nyerte meg a voksok 46,7 százalékának megszerzésével, míg a második a baloldali ellenzéki összefogás Szerbia az Erőszak Ellen elnevezésű listája lett a szavazatok 23,69 százalékával.

A Szerbia az Erőszak Ellen lista legismertebb politikusa, Marinika Tepic tizenkét napja folytat éhségsztrájkot a választás megismétlését követelve.

A pénteki tüntetés résztvevői szerint az ellenzéki politikusoknak nem kellene elfogadniuk a választás eredményeit, és nem lenne szabad átvenniük a megbízóleveleiket, mert azzal legitimálják a választási folyamatot.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×