eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megkéselték a dél-koreai ellenzék vezetőjét

Lee Jae-myungot egy sajtótájékoztató közben támadták meg, késsel okoztak sebet a nyaka bal oldalán.

Mint a BBC megírta, a tavalyi elnökválasztáson nem sokkal alulmaradó Lee Jae-myung épp a dél-koreai Puszanban tartott sajtótájékoztatót, amikor a támadó megsebesítette a nyaka bal oldalán.

A beszámolók szerint a támadó egy 60-70 év közötti férfi, aki odament Lee-hez, autogramot kért, majd hirtelen előreugrott, hogy megszúrja egy 20-30 centiméter hosszú késsel. Egy centiméter széles sebet okozott a politikus nyakán.

Lee eszméleténél volt, amikor helikopterrel kórházba szállították, várhatóan megoperálják. A rendőrség és a mentők közlése szerint erősen vérzett, de állapota nem volt kritikus.

A támadásról a közösségi médiában közzétett videók (itt, itt és itt, 18+) azt mutatják, hogy Lee először a tömegbe, majd a földre zuhan, miközben többen megpróbálják visszatartani a támadót. Az eset után készült fényképeken az ellenzéki vezető a földön fekve, csukott szemmel látható, miközben valaki a nyakához nyom egy zsebkendőt.

Lee Jae-myung tavaly kevesebb mint egy százalékkal maradt alul tavaly Yoon Suk-yeollal szemben az elnöki székért folytatott versenyben, ez volt a dél-koreai történelem legszorosabb választási eredménye. Sokak várakozása szerint Lee a 2027-es választásokon is elindul.

A 2022-es eredmény után korrupció és hűtlen kezelés miatt eljárást indítottak ellene, melyben azzal vádolják, hogy megengedte magánfejlesztőknek, hogy illegálisan profitáljanak egy ingatlanprojektből, amikor a Szöultól délre fekvő, 1 millió lakosú Szongnamnak volt a polgármestere. Lee tagadta a vádakat, politikai indíttatásúnak nevezve azokat - összegzett a BBC.

Nem ez az első eset, hogy ellenzéki vezetőt támadnak meg Dél-Koreában: 2022 márciusában Lee elődjét, Song Young-gilt egy tompa tárggyal megtámadták, miközben Lee mellett kampányolt. Néhány fejsérüléssel túlélte. 2006-ban a konzervatív párt vezetőjét, Park Geun-hyet - későbbi elnököt - késsel támadták meg, ami heget hagyott az arcán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×