eur:
388.96
usd:
363.5
bux:
68113.22
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Andrzej Duda lengyel elnök sajtóértekezletet tart a varsói elnöki palotában 2021. december 27-én, miután megvétózta a külföldi részesedésű média működéséről szóló törvény módosítását.  A  december 17-én a szejmben megszavazott törvénymódosítás szerint a külföldi cégek akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyek részesedése bennük nem haladja meg a 49 százalékot.
Nyitókép: MTI/PAP/Andrzej Lange

Andrzej Duda: a kulturális miniszter alkotmányt sértett

Bartlomiej Sienkiewicz kulturális és örökségvédelmi miniszter kirívó módon alkotmányt sértett, amikor parlamenti határozat alapján intézkedett a közmédia ügyében - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön a Radio Zet kereskedelmi rádióban.

Az államfő annak kapcsán nyilatkozott, hogy a miniszter szerdán felmentette a közmédia vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki ott, a szejmben kedd éjjel megszavazott, a közmédiáról szóló határozatra, valamint a kereskedelmi társaságokról szóló törvényre hivatkozva.

"Nem lehet az úgy, hogy a szejm határozatokat ad ki, amelyek a miniszter szerint helyettesítik, illetve megváltoztatják a törvényeket" - hangsúlyozta Duda, aki anarchiának nevezte Sienkiewicz eljárását.

Rámutatott: a közmédia vezetésének kinevezését és felmentését a Nemzeti Médiatanácsról (RMN) szóló törvény szabályozza, ezt a jelenlegi parlamenti többség alkotmányos úton módosíthatja, de nem kerülheti meg.

Jelezte: kész egyeztetni az új parlamenti többség politikusaival az RMN-ról szóló törvény módosításáról.

A lengyel alkotmány szerint az államfő megvétózhatja a parlament által megszavazott törvényeket. Duda ebben a vonatkozásban felidézte: amikor december 13-án beiktatta Donald Tusk kormányát, "valótlannak nevezte azokat a médiaértesüléseket", miszerint "majd megakadályoz" minden törvényi változtatást.

Az államfő elismerte:

az a politikai tábor, amely Lengyelországban megnyerte a választásokat, mindig "átvette a közmédiát". "Vajon jó helyzet ez? Azt mondanám, hogy nem"

- fogalmazott, hozzátéve: szeretné, ha a köztévé "valóban elfogulatlan lenne", de ezt eddig senkinek sem sikerült elérni.

"Ma már világosan láthatjuk: harc folyik azért, hogy ezek a médiumok a következő, a választásokat megnyerő politikai csapat zsákmányai legyenek" - jelentette ki Duda.

Az államfői interjúra reagálva Szymon Holownia, a szejm elnöke a Polsat News kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: a múlt hétig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) korábbi törvényeivel "összezavarta a közmédia témáját", és az ügy most "törvényi megoldást igényel", amelyet az elnökkel egyeztetve kellene majd elfogadni.

A PiS képviselői, köztük Elzbieta Witek volt alsóházi elnök szerdán a szejm folyosóján találkoztak a lengyel parlamenti elnökökhez látogató Vera Jourovával, az Európai Bizottságnak (EB) az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnökével. A Polsat News által is rögzített találkozó során Witek átadta Jourovának a közmédia jelenlegi helyzetéről szóló levelet, és kijelentette: éppen aznap "merénylet történt a lengyel közmédiával, a szólásszabadsággal és a demokráciával szemben".

Jourová felidézte: az EB-nek mindig, a PiS kormányzása idején is az volt az álláspontja, hogy a közszolgálati médiának "minden országban jól, függetlenül és átlátható módon kell működnie". A közmédiát érintő szerdai fejleményekről Jourová elmondta: "adott pillanatban nem tud erről nyilatkozni".

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×