eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Passport in a belt bag prepared for travel. High quality photo
Nyitókép: Evgeniya Sheydt / Getty Images

Jövő nyárig marad a szigorúbb határátlépés

A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozott arról, hogy 2024. június 22-ig meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon - közölte ülését követően a kabinet.

Szlovénia október 21-én állította vissza az ideiglenes határellenőrzéseket horvátországi és magyarországi határán a schengeni határellenőrzési kódex 28. cikke alapján, ami legfeljebb két hónapig, azaz december 21-ig tarthatott fent. Most a kódex 25. és 27. cikkére hivatkozik, amik hat hónapig teszik lehetővé az európai belső határellenőrzéseket.

Ljubljana a döntését ismételten

az EU közrendjét és belső biztonságát fenyegető veszélyekkel, a közel-keleti és ukrajnai helyzettel, valamint az egyes uniós tagállamokban a közelmúltban elkövetett terrortámadásokkal indokolta.

A kormány szerint a terrorveszély szintje Szlovéniában és máshol Európában továbbra is magas, és „a schengeni övezet egyik tagját fenyegető veszély az összes tagot fenyegető veszélynek minősül”.

A bűnüldöző szervek több országban harmadik országbeli állampolgárokat tartóztattak le a terrorellenes razziák során, a migrációs áramlások pedig „ebben az összefüggésben biztonsági kockázatot jelentenek” – közölte a kormány.

Hozzátették: a hatóságok a következő hat hónapban figyelemmel fogják kísérni a történéseket, és egy lehetséges újabb hosszabbítás attól függ majd, hogyan alakul az ország és a tágabb régió biztonsági helyzete.

Szlovénia továbbra sem ellenőriz minden utast, hanem

célzott ellenőrzéseket folytat, amik „a terrorizmus, a szélsőségesség, és a határokon átnyúló bűnözés megelőzésére összpontosítanak”

– húzták alá.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×