eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szavazata leadására készül egy nő az előre hozott parlamenti választáson, valamint elnökválasztáson Belgrádban 2022. április 3-án. Néhány helyen önkormányzati választást is tartanak a nyugat-balkáni országban.
Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Fontos döntés előtt áll Szerbia

Előre hozott parlamenti és vajdasági tartományi választást, 65 helyen pedig előre hozott önkormányzati választást is tartanak vasárnap a nyugat-balkáni országban.

A parlamenti választáson a 6,5 millió szavazópolgár 18 párt és pártszövetség jelöltjei közül választhatja ki, hogy kit juttat be a 250 fős belgrádi törvényhozásba, míg a vajdasági tartományi választáson a tartományi parlament 120 helyének sorsáról döntenek a 13 induló listára történő szavazással.

A parlamenti bejutási küszöb három évvel ezelőtt 5-ről 3 százalékra csökkent, így nagyobb eséllyel kerülhetnek be a kisebb támogatottsággal rendelkező pártok is.

A nemzeti kisebbségek pártjai az úgynevezett természetes küszöb szabálya szerint kerülhetnek a törvényhozásba, ami azt jelenti, hogy annyi képviselőjük kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt anélkül, hogy el kellene érnie a 3 százalékos bejutási küszöböt. A három éve elfogadott törvénymódosítás szerint a természetes küszöb meghatározásakor a kisebbségi pártokra leadott szavazatoknál 1,35-ös szorzót használnak.

A felmérések szerint az induló 18 lista közül hat szerb pártnak vagy koalíciónak van esélye arra, hogy bejusson a belgrádi törvényhozásba, emellett várhatóan magyar, horvát, bosnyák és albán kisebbségi képviselők is bekerülnek a parlamentbe.

A választások legnagyobb esélyese a kormányzó, jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS).

A mintegy 184 ezres vajdasági magyarság legerősebb pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) egyedüli magyar pártként indul a választásokon.

Az eddigi kormánykoalícióhoz tartozó VMSZ-nek öt képviselője volt a belgrádi törvényhozásban, és ezúttal is hasonló eredményre számít. A vajdasági tartományi képviselőházban a VMSZ volt a harmadik legnagyobb politikai erő az utóbbi időben. Az utóbbi három és fél évben a Szerb Haladó Pártnak 78, a Szerbiai Szocialista Pártnak 13, a Vajdasági Magyar Szövetségnek pedig 11 képviselője volt.

A közvélemény-kutatások szerint várhatóan a választópolgárok körülbelül fele járul az urnák elé vasárnap.

A szavazópolgárok vasárnap 7 és 20 óra között adhatják le voksaikat Szerbia 8361 szavazóhelyén. A végleges eredményeket az urnazárást követően a legkésőbb 96 órán belül hozzák nyilvánosságra, ám az első eredmények már a választás éjszakáján várhatók.

(Címlapképünk illusztráció: Szavazata leadására készül egy nő az előre hozott parlamenti választáson, valamint elnökválasztáson Belgrádban 2022. április 3-án. MTI/EPA/Andrej Cukic)

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×