eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Pixabay

Itt az amerikai döntés, amire szerdán vártak a piacok

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.

A célsáv a harmadik egymást követő alkalommal maradt 5,25-5,50 százalékon.

A Fed a 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után idén júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban, legutóbb júliusban emelte a kamatot, 25 bázisponttal, szeptemberben és novemberben pedig a piaci várakozásokkal összhangban nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) az indoklásban szilárdnak és ellenállónak nyilvánította az amerikai bankrendszert.

A nyíltpiaci bizottság kiemelte, hogy

a 2 százalékos inflációs cél és a maximális foglalkoztatottság elérésére törekszik hosszabb távon.

A Federal Reserve döntéshozói szerint a legfrissebb mutatók arra utalnak, hogy a gazdasági aktivitás növekedése lassult a harmadik negyedévi erős ütemhez képest, a munkahelyek számának növekedése mérséklődött az év eleje óta, de továbbra is erős, a munkanélküliségi ráta alacsony maradt, miközben az infláció mérséklődött az elmúlt évben, azonban továbbra is magas - áll a Fed közleményében.

A háztartások és a vállalkozások hitelfeltételének szigorodása valószínűleg hatással lesz a gazdasági aktivitásra, a munkaerő-felvételre, valamint az inflációra is. Ezen hatások mértéke továbbra is bizonytalan. A bizottság továbbra is fokozottan figyel az inflációs kockázatokra - fogalmazott a közlemény.

A bizottság egyúttal megerősítette, hogy készen áll a monetáris politika irányvonalának szükség szerinti kiigazítására, amennyiben olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a célok elérését.

A bizottság továbbra is értékelni fogja a további információkat és azok monetáris politikára gyakorolt hatásait.

Az infláció 2 százalékra történő visszatéréséhez esetlegesen szükséges további monetáris szigorítás mértékének meghatározásakor a nyíltpiaci bizottság figyelembe fogja venni a kumulatív szigorítás, illetve annak késleltetett hatását a gazdasági teljesítményre, a pénzügyi folyamatokra és az inflációra.

A Fed előrejelzése szerint 2024-ben összesen 75 bázispontos kamatcsökkentés valószínű.

A Fed egyúttal javított idei gazdasági növekedési prognózisán, valamint némileg rontott jövő évi GDP-növekedési előrejelzésén a szerdai kamatdöntésével párhuzamosan kiadott gazdasági összefoglalója szerint. Az idei GDP-növekedést a szeptemberi kamatdöntő ülés alkalmából kiadott prognózisában jelzett 2,1 százalékról 2,6 százalékra emelte a testület. Jövőre 1,4 százalékos növekedésre számít a Fed a szeptemberben jelzett 1,5 százalék helyett, 2025-re pedig változatlanul 1,8 százalékos GDP-növekedési ütemmel számol.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) - a Fed által preferált inflációs mutató, lényegében a fogyasztói árak változása - a Fed előrejelzése szerint idén 2,8 százalékkal emelkedik a szeptemberben jelzett 3,3 százalék helyett, jövőre pedig 2,4 százalékkal nő a korábban jelzett 2,5 százalék helyett.

A Fed ugyanakkor nem változtatott a foglalkoztatás alakulásának kilátásain, a munkanélküliségi ráta eszerint az idén 3,8 százalékos lehet, jövőre pedig 4,1 százalékot várnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×