eur:
391.07
usd:
366.99
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A boxing match between the European Union and Hungary
Nyitókép: Zerbor/Getty Images

Már csak kilenc nap választja el Magyarországot az uniós milliárdoktól?

Megküldte a magyar kormány a válaszait két kérdésre, amelyet az Európai Bizottság kilenc napon belül értékelhet.

Az Európai Bizottság csütörtökön közölte, hogy a magyar kormány elküldte arra a két kérdésre a választ, amelyeket még november 1-jén tett fel a brüsszeli testület az igazságügyi reformmal kapcsolatban – írja a hvg.hu. Ezt azt jelenti, hogy – amennyiben nincs több kérdése a bizottságnak – kilenc napon belül kell véglegesíteniük a csomag értékelését. Ha ez pozitív lesz, akkor Magyarország számára 10 milliárd euró felhasználására nyílik lehetőség a hétéves költségvetés összesen közel 22 milliárdos keretéből.

Frissítés: az Európai Bizottság később pontosított a napközbeni tájékoztatóján elhangzott információt. Eszerint informális egyeztetések történtek a felek között, de az EB még mindig várja a magyar kormány hivatalos válaszát a november 1-jén feltett kérdéseire.

Amint megkapja a választ, a biztosi kollégium kilenc napon belül dönthet, akár írásos eljárás formában is, vagyis nem szükséges ehhez ülést tartani.

Pozitív döntés esetén nemcsak ennek az összegnek a felhasználása válik szabaddá, hanem a már benyújtott és az év végéig valószínűsíthetően beadandó számlák kifizetése is lehetségessé válik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×