eur:
389.77
usd:
358.98
bux:
66346.97
2024. február 26. hétfő Géza
Hamász alagút a Gázai övezetben. Forrás: X / Pamela Geller
Nyitókép: Forrás: X / Pamela Geller

Izrael szó szerint kiöntené a Hamászt az alagútjaiból

Az izraeli hadsereg tengervízzel árasztaná el a Hamász kiterjedt alagútrendszerét Gázában.

Bár az elképzelés valóban hatékony lenne az alagutakban rejtőző terroristákkal szemben, valószínűleg Gáza édesvízellátását is tönkretenné. Emellett a helyi infrastruktúrát is károsítaná az "ürgeöntés" - írja a vg.hu. A portál a The Wall Street Journal nyomán arról számolt be, hogy már össze is raktak egy nagyméretű szivattyúrendszert, amivel végérvényesen megsemmisítenék az alagutakat, és kiűznék az ott bujkáló terroristákat.

Egy ilyen szivattyú óránként több ezer köbméter vizet képes a Földközi-tengerből az alagutakba juttatni. A várakozások szerint, ha megkezdődik az elárasztás, akkor néhány héten belül az alagutak teljesen megtelnek vízzel. Az alábbi videó a szivattyúrendszerről készült:

Az Egyesült Államok már jelezte a tervvel kapcsolatos fenntartásait.

Amerikai tisztviselők szerint az elárasztás veszélyeztetné Gáza vízellátását, ami a civil lakosságra is végzetes lenne. Gázában a lakosság nagy része nem jut megfelelő mennyiségű vízhez. Az övezetben vannak víztisztító üzemek, azonban ezek közül több megrongálódott a harcok alatt. Gáza emellett Izraelből szerzett ivóvizet, három csővezetéken keresztül. Tel-Aviv az október 7-i támadás miatt a vezetékekből egyet teljesen leállított, a másik kettőn pedig csökkentette a nyomást.

Amikor minden rendszer megfelelően üzemelt, akkor egy gázai lakos napi 83 liter vízhez juthatott hozzá. Ma ez csupán 3 liter. Az ENSZ szerint az embereknek minimum napi 15 liter vízre lenne szükségük fejenként. Az USA szerint a környezetre gyakorolt káros hatás sokkal nagyobb lenne, mint az elöntés katonai értéke.

Senki sem ismeri az alagutak felépítését és a talajt, amibe fúrták őket. Nem tudni, mennyire áteresztőek a rendszer falai, így megjósolhatatlan, hogy mennyi tengervíz szivárogna a talajba. Ha az alagútrendszer túlságosan meggyengül, még omlások is bekövetkezhetnek. A washingtoni székhelyű Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának vezető alelnöke, Jon Alterman szerint a tengervíz-szivattyúzásnak beláthatatlan következményei lennének.

Izrael ezzel szemben biztos a sikerben, de egyelőre nem született végleges döntés arról, hogy tényleg elkezdik-e az alagutak feltöltését.

A Hamász arra használja a Gáza alatti alagútrendszert, hogy észrevétlenül közlekedhessenek katonái a város alatt. Itt rejtőznek el az izraeli hadsereg elől, valamint a túszokat is itt őrzik. Vannak olyan részei az alagútrendszernek, amit vasbetonból építettek és áram-, valamint kommunikációs vezetékek futnak benne.

A terroristák abban is bízhatnak, hogy Tel-Aviv addig nem rendeli el az elárasztás, ameddig vannak túszok Gázában. Ha feltöltenék az alagutakat tengervízzel, akkor az ott őrzött túszokkal is végeznének, ezt pedig Izrael valószínűleg szeretné elkerülni.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×