eur:
389.49
usd:
363.16
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A snowplow clears a city street during a very heavy snowfall.
Nyitókép: shaunl/Getty Images

Hókáosz Németországban, és még csak most jön a neheze

Bajorországban teljes a hókáosz, és az olvadásra még a jelek szerint várni kell. A rendkívüli jegesedés viszont az elkövetkező napokat keserítheti meg.

A ZDF szerint nemigen emlékeznek a müncheniek olyan hétvégére, amikor szinte egy időben állt le repülőtér, megbénult a vasút, valamint a városi vasúti, illetve a metróközlekedés, azaz az S-Bahn és az U-Bahn nagy része is. A tartomány déli részén a hó súlya alatt megroppant és kidőlt fák több helyütt elzárták a pályákat, a jeges felső vezetékek akadályozták a közlekedést.

Mindez még szinte "semmiség" volt ahhoz képest, hogy az embereket otthonmaradásra szólították fel, nem is beszélve arról, hogy a szüntelen havazás miatt törölték a Bayern és az Union Berlin nagy izgalommal várt müncheni Bundesliga-mérkőzését.

A legfrissebb beszámolók szerint szerte az országban havazik, de a hétvégi káoszra az elkövetkező napokban nem kell számolni. Fellélegezhetnek a bajorok is, bár a tartomány déli részén még inkább kritikus a helyzet. A müncheni repülőtér ismét indít és fogad járatokat, mint ahogy beindult a vasúti közlekedés is. Korlátozások azonban a hatóságok szerint mind a légi, mind a vasúti közlekedésben egyelőre elkerülhetetlenek.

A müncheni repülőtéren a bajor rádió friss jelentése szerint több mint 200 járatot töröltek, és további törlések sem zárhatók ki. Gondot okoz az is, hogy nem csupán a felszállópályák jegesedtek el, hanem a repülőgépeket ellátó járművek is nehezen közlekednek.

A rendkívüli időjárási körülmények miatt néhány dél-bajorországi iskola továbbra is zárva tart. A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is havazás várható. Mivel azonban tovább süllyedhet a hőmérő higanyszála,

a hatóságok már előre a jegesedés, azaz a tükörjég veszélyeire figyelmeztetnek

Elsősorban a vasúti közlekedésben figyelmeztetnek további fennakadásokra.

A kialakult közlekedési viszontagságok nyomán az EVG vasutas szakszervezet, valamint a Pro Bahn utasszövetség követelte a vasút "téli alkalmasságának" felülvizsgálását. A szakszervezet szerint a német vasúti infrastruktúra leromlott állapotban van, és sürgős beruházásokra van szükség. Az utasszövetség szerint a vasút alkalmatlan a viszontagságos téli közlekedés lebonyolítására.

A német állami vasúttársaság (Deutsche Bahn) mindezzel kapcsolatosan nem foglalt állást. Ugyanakkor arra szólította fel az utasokat, hogy utazásuk megkezdése előtt tájékozódjanak a indulás, illetve a csatlakozás helyzetéről, és lehetőség szerint halasszák el a következő napokra a nem lényeges utazásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Az V. Műtárgybefektetési Konferencia alkalmából Budapestre érkezett Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnöke. Victor Vasarely örökösét, erkölcsi jogtulajdonosát és életművének gondozóját Zachar Veronika és Kollmann Szilvia, a műtárgy.com-tól kérdezték nagyapjáról, 2019-ben megjelent családregényéről, magyarországi kapcsolatairól, az Alapítvány működéséről, továbbá a jövőbeli terveiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×