eur:
393.2
usd:
362.63
bux:
66086.19
2024. február 29. csütörtök Elemér
Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágak ukrán minisztere nyilatkozik az Associated Press amerikai hírügynökségnek Kijevben 2023. november 3-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/AP/Hanna Arhirova

Ukrajnának van egy stratégiai ötlete az ország jövőjére

Kijev stratégiai ipari minisztere szerint a jövőben Ukrajnában a fegyvergyártás meghatározó iparággá válhat, odavágva ezzel az orosz exportnak.

Olekszandr Kamisin, az ukrán fegyvergyártás megfiatalításával megbízott személy olyan jövőt képzel el országa számára, amely az Oroszországgal vívott háború lezárása után is kiemelten kezeli a fegyvergyártást - írja a Portfolio. Elmondása szerint Kijev arra törekszik a jövőben, hogy Ukrajna a „szabad világ arzenáljává” váljon, és nemzetközi szinten szállítson fegyvereket.

A 2022 februárjában indult teljes körű invázió előtt az ukrán fegyveripart botrányok és megkérdőjelezhető ügyletek árnyékolták be. Mint írja a portál, a Donbaszban évek óta tartó alacsony intenzitású konfliktus ellenére a fegyverkészletek viszonylag korlátozottak voltak, amikor tavaly a nagyszabású invázióra került sor. Olekszandr Kamisin célja most az állami szektor újjáélesztése, miközben számos kis magánvállalkozást is koordinál, amelyek az ukrán hadsereg számára fegyvereket gyártanak. Az összeállítás szerint

jelenleg kétszáznál is több ukrán cég gyárt drónokat, és még több ígéretes ötleteket dolgoz ki.

Ukrajna tisztviselői azt remélik, hosszú távon nyugati vállalatokat vonzanak majd az ottani gyártáshoz. Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsa által szervezett közelgő washingtoni fegyvergyártási csúcstalálkozó várhatóan elősegíti ezt a törekvést. Az expón vezető ukrán tisztviselők és vállalatok találkoznak majd nyugati kormányokkal és fegyvergyártókkal.

Az ukrán miniszter úgy képzeli el a jövőt, hogy Ukrajna az újonnan kifejlesztett technológiát fegyverek tömeges gyártására és exportálására használhatja fel, részben átvéve ezzel Oroszország hagyományos exportpiacait. Olekszandr Kamisin szerint a fegyverexport belátható időn belül az ország meghatározó iparágává válhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×