eur:
389.71
usd:
362.71
bux:
68039.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágak ukrán minisztere nyilatkozik az Associated Press amerikai hírügynökségnek Kijevben 2023. november 3-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/AP/Hanna Arhirova

Ukrajnának van egy stratégiai ötlete az ország jövőjére

Kijev stratégiai ipari minisztere szerint a jövőben Ukrajnában a fegyvergyártás meghatározó iparággá válhat, odavágva ezzel az orosz exportnak.

Olekszandr Kamisin, az ukrán fegyvergyártás megfiatalításával megbízott személy olyan jövőt képzel el országa számára, amely az Oroszországgal vívott háború lezárása után is kiemelten kezeli a fegyvergyártást - írja a Portfolio. Elmondása szerint Kijev arra törekszik a jövőben, hogy Ukrajna a „szabad világ arzenáljává” váljon, és nemzetközi szinten szállítson fegyvereket.

A 2022 februárjában indult teljes körű invázió előtt az ukrán fegyveripart botrányok és megkérdőjelezhető ügyletek árnyékolták be. Mint írja a portál, a Donbaszban évek óta tartó alacsony intenzitású konfliktus ellenére a fegyverkészletek viszonylag korlátozottak voltak, amikor tavaly a nagyszabású invázióra került sor. Olekszandr Kamisin célja most az állami szektor újjáélesztése, miközben számos kis magánvállalkozást is koordinál, amelyek az ukrán hadsereg számára fegyvereket gyártanak. Az összeállítás szerint

jelenleg kétszáznál is több ukrán cég gyárt drónokat, és még több ígéretes ötleteket dolgoz ki.

Ukrajna tisztviselői azt remélik, hosszú távon nyugati vállalatokat vonzanak majd az ottani gyártáshoz. Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsa által szervezett közelgő washingtoni fegyvergyártási csúcstalálkozó várhatóan elősegíti ezt a törekvést. Az expón vezető ukrán tisztviselők és vállalatok találkoznak majd nyugati kormányokkal és fegyvergyártókkal.

Az ukrán miniszter úgy képzeli el a jövőt, hogy Ukrajna az újonnan kifejlesztett technológiát fegyverek tömeges gyártására és exportálására használhatja fel, részben átvéve ezzel Oroszország hagyományos exportpiacait. Olekszandr Kamisin szerint a fegyverexport belátható időn belül az ország meghatározó iparágává válhat.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×