eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Megdöbbentő számok a magánrepülőzésről

Az elmúlt években ismét egyre felkapottabbak lettek a magánrepülőgépek a tehetősek körében, csakhogy ezzel hatalmas károkat okoznak - 200 fős listát állított össze a The Guardian a legnagyobb bűnösökről.

200 híresség, vezérigazgató, oligarcha és milliárdos magánrepülőgépei 2022 eleje óta összesen 11 évet töltöttek levegőben. Az összes magánrepülés szén-dioxid-kibocsátása majdnem 40 000 brit ember teljes károsanyag-kibocsátásának felelnek meg - írja az ATV a The Guardian cikke alapján.

A lap arról számolt be, hogy nyilvános adatok alapján 21 hónapon keresztül kísérték figyelemmel a magánrepülőgépek repüléseit, amelyeket olyan hírességek és üzletemberek birtokolnak vagy használnak, mint Elon Musk, a Rolling Stones, a Murdoch család és Kylie Jenner.

A számok a listán szereplő személyek közel 300 repülőgépét követték nyomon, és az adatokból megállapították, hogy ezek a becslések szerint 415 518 tonna szén-dioxidot bocsátottak ki.

Az elemzés arra az eredményre jutott, hogy

  • a listán szereplő legszennyezőbb repülőgépek között volt a Rolling Stones által használt Boeing 767-es repülőgép is, amely a becslések szerint 5046 tonna szén-dioxidot bocsátott ki, ami egyenértékű azzal, mintha valaki 1763 alkalommal teljesítette volna a London-New York távot oda-vissza, turistaosztályon;

  • A Lawrence Stroll, az Aston Martin Forma-1-es csapat milliárdos tulajdonosának tulajdonában lévő repülőgépek összesen 1512 repülést regisztráltak 2022 eleje óta. Az ő magángépei - köztük két helikopter - tették meg a legtöbb 15 perces vagy annál rövidebb utat;

  • Valamint összesen 39 darab, 30 orosz oligarchához - köztük Roman Abramovicshoz, Leonyid Mihelsonhoz és a Wagner-csoport nemrég elhunyt vezetőjéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz - köthető repülőgép 30 701 tonna szén-dioxid-kibocsátásért volt felelős (ami körülbelül 1000 orosz ember teljes átlagos kibocsátásának felel meg).

A Guardian megállapításai szerint a koronavírus-járvány óta ugrásszerűen megnövekedett a gazdagok körében a magánrepülőgépek használata. 2022-ben Európában a magánrepülőgép-forgalom 2007-es csúcspontja óta a legmagasabb szintet érte el, és az előrejelzések szerint a magánrepülőgépek eladásai idén valószínűleg elérik minden idők legmagasabb szintjét.

A lap hangsúlyozta,

a magánrepülések alkalmával a gépek mintegy 40 százaléka nem szállít utasokat, mivel azok éppen valakit felvenni indulnak el.

Van pár olyan, szintén a listán szereplő hírességek, például Taylor Swift, aki drámaian megváltoztatta viselkedését, miután felhívták a figyelmét arra, hogy túl gyakran használja a magánrepülőjét. Az énekesnő gépe 2022 januárja és augusztusa között havonta átlagosan 19 alkalommal látták a levegőben. Amióta negatív publicitást kapott, az átlagos repülési gyakorisága alig több mint havi kettőre csökkent.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Miközben az ukrán légvédelem egyre nagyobb nyomás alatt, mert Oroszország fokozta a légicsapásokat intenzitását, Volodimir Zelenszkij elnök sürgette partnereit, hogy gyorsítsák fel fegyverszállításaikat. Harkivban újabb támadásokat hajtott végre az orosz hadsereg, míg Luhanszknál felfogták az inváziós erők rohamát az ukrán védelmi erők. Legfontosabb háborús híreink szerdán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×