eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Javier Milei, Argentina elnöke. Forrás: X / Alerta News 24
Nyitókép: Forrás: X / Alerta News 24

Új politikai korszakot ígér az argentin elnökválasztás győztese

A jobboldali Javier Milei nyerte az argentin elnökválasztást - jelentette be a dél-amerikai ország választási bizottsága vasárnap.

Milei a szavazatok csaknem 56 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Sergio Massa gazdasági miniszter 44 százalékot kapott.

A kampányában gazdasági sokkterápiát ígérő, 53 éves, közgazdászként végzett, a politikába "kívülről érkező" Milei győzelmét helyszíni beszámolók szerint tűzijátékokkal és utcai zenével ünnepelték támogatói Buenos Airesben. A győztesnek máris a gratulált a többi között Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök is, jóllehet

Milei korábban bírálta Brazíliát és Kínát, kiemelve, hogy "nem fog kommunistákkal üzletelni"

és azt ígérte, szorosabbra fűzi hazája kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Győzelmi beszédében Milei az inflációt, a szegénységet és a munkanélküliséget nevezte meg az országra váró legfontosabb kihívásoknak, leszögezve: "nincs helye a langyos félmegoldásoknak".

A mások által radikális libertariánusnak tartott, magát "anarcho-kapitalistának" nevező Milei, aki a gyűléseken láncfűrésszel szokta jelképezni tervezett megszorításait, az állami cégek privatizálását, valamint az egészségügy és az oktatás területén végrehajtandó változtatásokat hangoztatta.

Tervei között említette az egészségügyi és az oktatási tárca megszüntetését is.

Támogatói úgy vélik, Milei az egyetlen, aki képes leváltani a politikai "kasztot", ahogy az újonnan megválasztott elnök a fősodor politikusait nevezi, és véget vetni a Dél-Amerika második legnagyobb gazdaságát sújtó válság éveinek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×