eur:
389.77
usd:
365.16
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Lövöldözés helyszínét zárják le rendőrök Brüsszelben 2023. október 16-án. A belga rendőrség szerint két ember életét vesztette.
Nyitókép: MTI/AP/Sylvain Plazy

Véres lövöldözés volt Brüsszelben, svéd szurkolók veszthették életüket

Két ember életét vesztette egy lövöldözésben hétfőn este Brüsszel belvárosában - közölte a belga rendőrség.

A helyi sajtóban amatőr felvételek jelentek meg, amiken egy narancssárga ruhákba öltözött, elektromos rollerral érkezett férfit lehet látni, ahogy több lövést is lead egy állomás közelében puskájából.

A belga hírügynökség szerint a két áldozat svéd állampolgár volt és feltehetőleg fociszurkolók lehettek. A svéd válogatottat hétfőn este fogadta a belga csapat Európa-bajnoki selejtezőn az incidens helyszínétől nagyjából öt kilométerre található Heysel Stadionban.

A meccset a történtekre tekintettel a félidőben félbeszakították – adta hírül a TV6 helyi televíziós csatorna. Szemtanúk szerint a szurkolókat kérték, hogy maradjanak a stadionban. (A svédek az osztrákok délutáni sikere miatt az egyenesági kijutásról már biztosan lemaradtak.)

Alexander De Croo belga miniszterelnök az X közösségi portálon őszinte részvétét fejezte ki a svéd miniszterelnöknek és megerősítette, hogy az áldozatok svéd állampolgárok. Bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy közös céljuk a terrorizmus elleni harc.

A belgiumi válságközpont tájékoztatása szerint

Brüsszelben a legmagasabb – négyes szintre – emelték a terrorkészültséget.

Az Albániában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök szerint Brüsszelt iszlamista terrortámadás érte. Egy belga lap szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy az elkövető a lövések leadása előtt azt kiállította, hogy

Allahu Akbar.

Az interneten megjelent egy videófelvétel is az állítólagos elkövetőtől. „Nevem Abdesalem Al Guilani és Allah harcosa vagyok. Az Iszlám Államtól (dzsihadista szervezet) vagyok. Szeretjük, akik szeretnek minket, és gyűlöljük, akik gyűlölnek minket. A vallásunkért élünk és azért is halunk meg. Alhamdullilah. Testvéretek a muszlimok nevében állt bosszút. Három svédet öltem meg eddig. Alhamdullilah. Igen, három svédet” – hangoztatta a férfi a felvételen.

Ilse Vande Keere rendőrségi szóvivő korábban közölte, hogy a hatóságok gyorsan kiérkeztek a helyszínre és haladéktalanul lezárták a környéket. A lövöldözés körülményeiről nem mondott részleteket.

A belga hírügynökség szerint egyelőre nem volt őrizetbe vétel az ügyben.

Annelies Verlinden belügyminiszter bejelentett, hogy

hajtóvadászatot indítottak az elkövető kézre kerítése érdekében.

Több európai országban is fokozott készenlétben vannak a hatóságok az izraeli események miatt. Ugyanakkor a belga fővárosban az utóbbi időben nemzetközi kábítószerkereskedelemhez köthető több erőszakcselekmény is történt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×