eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Igazságügyi szakértők a lövöldözés helyszínén, Brüsszelben 2023. október 16-án. Brüsszelben a legmagasabb - négyes szintre - emelték a terrorkészültséget azt követően, hogy a város központjában két embert agyonlőttek, egy személyt pedig megsebesítettek a Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtező kezdete előtt. Mindkét áldozat svéd futballmezt viselt. Szemtanúk szerint az elkövető a lövések leadása előtt azt kiállította, hogy Allahu Akbar (Allah a leghatalmasabb).
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Meghalt a brüsszeli lövöldöző utáni hajszában lelőtt ember, az elkövető lehetett az

Két svéd állampolgárt megölt, többekre rálőtt, egy embert megsebesített egy férfi hétfőn este Brüsszel belvárosában.

A helyi sajtóban amatőr felvételek jelentek meg, amelyeken egy narancssárga ruhákba öltözött, elektromos rollerral érkezett férfit lehet látni, ahogy több lövést is lead a puskájából. A belga hírügynökség szerint a két áldozat svéd állampolgár volt és feltehetőleg fociszurkolók lehettek. Szemtanúk szerint az elkövető a lövések leadása előtt azt kiállította, hogy Allahu Akbar (Allah a leghatalmasabb).

A svéd válogatottat hétfőn este fogadta a belga csapat Európa-bajnoki selejtezőn az incidens helyszínétől nagyjából öt kilométerre található Heysel Stadionban. A meccset a történtekre tekintettel a félidőben félbeszakították. Az elkövető után hajtóvadászat indult.

Az elkövető egy 45 éves tunéziai férfi, Abdessalam Lassoued, aki illegális menekültként érkezett az országba és menedékkérelmét korábban elutasították. A hatóságok állítólag kedden akarták meghallgatni, miután megfenyegette egy menekültközpont lakóját, aki feljelentette őt.

A rendőrség kedd reggel közölte az elkövető fotóját.

A BBC kedd reggel arról számolt be, hogy a brüsszeli rendőrök lelőttek egy férfit a hajtóvadászat közben egy kávézóban, a Schaerbeek negyedben. A belga ügyészség megerősítette az incidenst, de azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a férfi volt-e a támadó, mindenesetre a közlés szerint "nagyon hasonló" fegyvere volt, mint amit a hétfő esti lövöldözésben használtak.

Frissítés: Annelies Verlinden belga belügyminiszter szerint valószínűleg a meglőtt személy volt a gyanúsított. A VRT flamand közszolgálati műsorszolgáltatónak elmondta, hogy férfinél talált automata fegyver ugyanolyan, mint amit a hétfői támadásnál használtak.

Frissíéts: a belga La Libre tudósítása szerint

az ügyészség megerősítette, hogy a férfi meghalt.

A lap úgy értesült, hogy valóban a tegnap esti lövöldözőt próbálták letartóztatni, aminek során mellkason lőtték a rendőrök. Úgy tudni, a mentőben belehalt a sérüléseibe.

A biztonsági intézkedések és a fokozott rendőri jelenlétről szóló döntések egyelőre életben maradnak, azokról a nap folyamán döntenek majd.

A hírek szerint a rendőrség még két embert keres.

Alexander De Croo miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján "borzasztó terrorcselekménynek" nevezte a hétfői lövöldözést. "Az elkövetők félelmet, bizalmatlanságot és megosztottságot próbálnak kelteni szabad társadalmainkban. A terroristáknak meg kell érteniük, hogy szándékuk soha nem fog sikerrel járni" - nyilatkozta.

Az ügyészség szerint a valószínű indíték az áldozatok svéd állampolgársága volt.

Brüsszelben a legmagasabb fokozatú terrorkészültség van érvényben a hétfői támadás óta.

Az Index a külföldi értesülések alapján azt írta, a férfi facebookos videóüzenetekben állította, hogy az ISIS, azaz az Iszlám Állam inspirálta, és azzal kérkedett, hogy megöli a hitetleneket, hogy „bosszút álljon a muszlimokért”. Emellett egy korábbi videójában megemlítette a napokban az Egyesült Államokban történt gyűlöletgyilkosságot is, amelynek áldozata egy hatéves palesztin kisfiú volt.

(A nyitóképen: igazságügyi szakértők a lövöldözés helyszínén, Brüsszelben 2023. október 16-án.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×