eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rendőrök Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében, amelynek egyik kávézójában a hatóságok lelőttek egy felfegyverzett tunéziai menedékkérőt 2023. október 17-én. A gyanú szerint a veszélyes egyénként és emberkereskedőként nyilvántartott 45 éves férfi az elkövetője az előző napi brüsszeli iszlamista támadásnak. Október 16-án este egy iszlamista merénylő két svéd fociszurkolót lőtt agyon Brüsszelben, egy harmadik személyt megsebesített. A belga fővárosban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget.
Nyitókép: MTI/AP/Martin Meissner

Lemondott a brüsszeli vérengzés miatt a belga igazságügyi miniszter

Benyújtotta lemondását Vincent Van Quickenborne belga szövetségi igazságügyi miniszter péntek este, politikai felelősséget vállalva a belga fővárosban hétfőn történt terrortámadás kapcsán – közölte az RTBF belga közmédia.

A miniszter azért döntött a posztjáról való távozás mellett, mert egy pénteken napvilágra került információ szerint Tunézia valamivel több mint egy évvel ezelőtt a hétfői merénylet elkövetőjének, Abdesalam Lassoudnak a kiadatását kérte, a kérvényt azonban nem dolgozták fel a belga hatóságok.

„Ez egy személyes, ámde hatalmas és elfogadhatatlan hiba volt” – közölte a miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján, bocsánatot kérve egyben a mulasztás „drámai következményeiért”.

A hétfő esti merényletben a tunéziai elkövető agyonlőtt két svéd futballszurkolót, aki a svéd–belga Eb-selejtezőre érkezett Brüsszelbe, egy harmadik embert pedig megsebesített. A férfi menedékkérelmét 2020-ban elutasították, ennek ellenére továbbra is illegálisan Belgiumban élt .

Abdesalam Lassoudra a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében, egy kávézóban találtak rá kedd reggel a rendőrök, és tüzet nyitottak rá. A férfi a kórházban belehalt sérüléseibe. A merénylő közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam tagjának nevezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×