eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Ukrán katona Igla rakétavetővel az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 4-én.
Nyitókép: MTI/AP/Roman Chop

Amerikai összegzés: rosszul állnak az ukránok a frontokon, képtelenek előre jutni

Az idei, kilenc hónapon át tartó véres harcok ellenére az év eleje óta kevesebb mint 800 négyzetkilométernyi terület cserélt gazdát - írja a The New York Times, amely szerint ez az ukránok egyértelmű kudarca.

Az amerikai lap számításai szerint Oroszország az év elejéhez képest 300 négyzetkilométernél nagyobb területtel rendelkezik Ukrajnában - írja a Portfolio.

Kijev 230 négyzetkilométert szabadított fel (főként délen), míg Oroszország mintegy 532 négyzetkilométert foglalt el idén (Bahmutot, illetve Kremmina-Kupjanszk közötti térséget), vagyis összesen 0,08 százaléknyi változás következett be Ukrajna egész területéhez viszonyítva.

Egy ilyen elhúzódó patthelyzet azonban egyáltalán nem kedvez Kijevnek, ugyanis csökkentheti az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás intenzitását, továbbá Ukrajnának jelentősen kisebb kapacitásai vannak emberállomány tekintetében Moszkvánál - áll a lap elemzésében.

Marina Miron, a londoni King's College hadtudományi kutatója szerint az orosz hadsereg ahelyett, hogy gyors győzelmekre törekedne, inkább úgy tűnik, hogy kényelmesen tartja a már ellenőrzött területeket. Lényegében ki akarják fárasztani az ukránok és azt várják, hogy a Nyugat felhagyjon a támogatással.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×