eur:
389.29
usd:
364.6
bux:
68052.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője a Hszi Csin-ping kínai államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével, valamint a két ország küldöttségének tagjaival folytatott tárgyaláson a moszkvai Nagy Kreml-palotában 2023. március 21-én. Hszi Csin-ping előző nap érkezett háromnapos állami látogatásra Oroszországba.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Majsev

Tálas Péter: Medvegyev terrorfenyegetéses megjegyzése egy erős stratégiába illeszkedik

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese szerint nem kizárható, hogy az Egyesült Államok ellen újabb, a 2001. szeptember 11-i esethez hasonló támadást hajtsanak végre a terroristák, atom- vagy biológiai fegyverek bevetésével.

A Telegram-oldalára feltett mostani posztja kapcsán Tálas Péter az InfoRádióban elmondta: az orosz politika Dmitrij Medvegyevet nagyotmondóként szokta használni, a mostani bejegyzése is ezt bizonyítja. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója rámutatott: Oroszországnak van egy nagyon erős stratégiai kommunikációja, amely alapvetően azt szeretné, ha minél inkább félne az amerikai társadalom, az amerikai emberek és politikusok minél kevésbé támogatnák Ukrajnát. Ehhez pedig jól illeszkedik ez a Medvegyev-bejegyzés.

A nemzetközi közösség nagyon odafigyel arra, hogy tömegpusztító fegyverek ne kerülhessenek terrorgyanús szervezetek közelébe – jegyezte meg. Oroszországnak szerinte nincs se képessége, se szándéka arra, hogy megszervezzen egy terrortámadást az Egyesült Államokkal szemben. Ezt egyébként Medvegyev sem mondta, csak hogy vannak olyan terroristák, akik erre készülhetnek. Mindazonáltal az említett Telegram-bejegyzést a szakértő szerint nem kell komolyan venni.

Tálas Péter úgy látja, hogy 2001. szeptember 11-e óta, vagyis 22 éve az egyik legkevésbé terrorfenyegetett terület az Egyesült Államok.

"Összességében a terrorizmus visszaszorításában sikert értek el. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne megkérdőjelezni az afganisztáni vagy az iraki háború jogosságát, vagy hogy egyáltalán jó stratégiát követett-e az USA ebben, de az, hogy kiépült egy nagyon erős terrorellenes együttműködés és infrastruktúra, az látszik a világ terrorfenyegetettségi szintjén" - tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×