eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Alaksandar Vucic szerb elnök az őt és a kormányzó Szerb Haladó Pártot (SNS) támogató belgrádi nagygyűlésen 2023. május 26-án. A felirat jelentése: szerb remény.
Nyitókép: MTI/AP/Marko Drobnjakovic

Előre hozott választást követeltek Szerbiában, megszólalt Aleksandar Vucic

Előre hozott parlamenti választást követel több szerbiai ellenzéki párt - közölte a szerbiai közszolgálati televízió hétfőn.

A Demokrata Párt, a Szabadság és Igazságosság Pártja, a Zöld-baloldali Front, valamint több kisebb párt azt követeli, hogy még az idén szervezzenek előre hozott parlamenti választást az országban, mert Szerbia komoly gazdasági, politikai és társadalmi válságban van, és a kormány nem tudja kezelni ezt a helyzetet.

A pártok előre hozott belgrádi önkormányzati választások kiírását is követelik.

Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke hétfőn közölte, hogy az ellenzék mihamarabbi választ vár, ellenkező esetben mindent megtesz a parlamentben és azon kívül is, hogy nyomást gyakoroljanak az elnökre a válaszadás érdekében. Hozzátette:

az ellenzék semmi mást nem szeretne, csak szabad és tisztességes választást.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök a Szkopjéban zajló Brdo-Brioni találkozóról üzent az ellenzéknek. Mint mondta: a hónap végéig válaszol megkeresésükre. A szerb államfő korábban többször is bejelentette, hogy nem zárkózik el az előre hozott választások kezdeményezésétől.

Szerbiában a legutóbb 2022. április 3-án tartottak előre hozott parlamenti választást, amelyet az akkor még Aleksandar Vucic vezette Szerb Haladó Párt nyert meg a voksok 44,27 százalékának megszerzését követően. A 250 tagú parlamentben az ellenzéknek 89 képviselője lett. Aleksandar Vucic már a választás éjszakáján is arról beszélt, hogy várhatóan 2024-ben ismét az urnák elé kell vonulniuk a szerbiai szavazópolgároknak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×