eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Az ukrán állami atomenergiaipari vállalat, az Enerhoatom üzemeltette dél-ukrajnai atomerőmű (Pivdennoukrajinszka atomna elektrosztancija) a Mikolajivi területen fekvő Juzsnoukrajinszk város közelében 2023. augusztus 7-én. A Déli-Bug folyó partján épült erőműben három, egyenként 1000 megawatt beépített teljesítményű reaktorblokk üzemel. 2022-ben a dél-ukrajnai létesítmény szolgáltatta az ország áramtermelésének mintegy tíz százalékát. Ukrajna négy atomerőművéből jelenleg három állít elő energiát: a dél-ukrajnai mellett a hmelnickiji és a rivnei, mivel július végére biztonsági okból leállították a termelést az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai erőmű mind a hat blokkjában.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Hírhedt zsoldos alakulat őrzi a zaporizzsjai atomerőművet és környékét

Az al-Dzsazíra beszámolója szerint Európa legnagyobb teljesítményű atomerőművét jelenleg csecsen alakulatok ellenőrzik. Rajtuk kívül más csapatok is jelen vannak a településen és a stratégiai erőműben, de jó láthatóan a háborús bűnökkel vádolt egységek jelentik a helyi elit szervezetet.

A Kremlhez hű csecsen Ahmat-tagokat telepítenek Enerhodarba az oroszok, hogy ők tartsák fenn a békét a városban. A korábban durva atrocitásokkal vádolt muszlim harcosokat nemcsak a város, hanem az amellett található Zaporizzsjai atomerőmű védelmével is megbízták. A most beazonosított katonák a Csecsenföld fővárosában, Groznijban székelő elit alakulatba tartoznak, az egyikük a szervezet parancsnoka – idézi a pánarab hírtelevízió beszámolóját a Portfolio.

Enerhodar lakossága a háború előtt körülbelül 51 ezer fő volt, mostanra becslések szerint a népesség minimum felét elvesztette. A helyi lakosság elmondása szerint a csecsenek váltásokban dolgoznak a térségben, és magasabb státuszt képviselnek, mint az orosz etnikumúak. A térség legjobb minőségű épületeiben kaptak szálláshelyet is. Ennek ellenére a döntéshozatalba nincs beleszólásuk – olvasható.

Az alakulat feje Ramzan Kadirov – Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes barátja – aki a beszámoló szerint a stratégiai fontosságú erőmű védelmét is a saját pozíciójának megerősítésére használja Moszkvában. Az Ahmatot zsoldosalakulatként jellemzik, ami a Wagnerrel ellentétben aláírta az orosz védelmi minisztérium szerződését. Megfigyelők elmondták, hogy ennek ellenére továbbra is Kadirovhoz hűek a harcosaik.

Az alakulatot számos bűncselekménnyel megvádolták korábban, köztük, hogy a csecsen vezető parancsára követtek el erőszakos cselekményeket a velük nem szimpatizálók ellen. A harcosok az ukrán háborúban is részt vettek, akkor ukrán hadifoglyok kínzásával vádolták meg őket. Hírek szerint most a járőrözések során is rendszeresen zaklatják a helyi lakosságot, nagyon szigorú felügyeletet fenntartva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×