eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök a Németország oltóanyag-ellátásáról és a koronavírus-járvány elleni nemzeti oltási stratégiáról rendezett videokonferencia utáni sajtóértekezleten a berlini kancellári hivatalban 2021. február 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Action Press pool/Henning Schacht

A német átrendeződés fényében zajlik a kancellárkereső a CDU/CSU-nál

Noha a következő parlamenti választásokat Németországban a naptár szerint bő két év múlva, 2025 szeptemberében tartják, a kulisszák mögött már folyik a találgatás, hogy ki lehet a jelenleg regnáló szociáldemokrata Olaf Scholz konzervatív kihívója. Sőt, immár nem csak a kulisszák mögött, különös tekintettel arra, hogy a keresztény pártok szövetsége, a CDU/CSU jelentős fölénnyel vezeti a pártok népszerűségi listáját. A kancellár pártját, az SPD-t mostanra a bevándorlásellenes radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) is megelőzte.

Angela Merkel tizenhat évig tartó kancellárisága után 2021 végén a konzervatívokat az SPD-ből, a Zöldek Pártjából, valamint a szabad demokrata FDP-ből álló, baloldalinak tartott koalíció ütötte ki a nyeregből.

A CDU/CSU azonban a hatalom visszaszerzésére készül.

A második világháború utána a korábbi Német Szövetségi Köztársaság, majd az egyesült Németország kancellárját - rövidebb szociáldemokrata megszakításokkal - kizárólag a nagyobbik konzervatív párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) "delegálta". A partner, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) mindig csak másodhegedűs volt.

A dolgok pillanatnyi állása, illetve a friss felmérések szerint 2025 őszén azonban fodulhat a kocka.

A CSU-nak először van komoly esélye arra, hogy tartományi párt ellenére Németország következő kancellárját adja.

Nyílt titok, hogy az ambiciózus bajor miniszterelnök, a CSU elnöke, Markus Söder nem utasítaná vissza az ország valójában első számú vezetőjének tisztségét, még akkor sem, ha egyértelműen mindezt még nem erősítette meg.

A felmérések szerint esélyeit növeli, hogy a CDU elnöke, Friedrich Merz országos szinten felettébb népszerűtlen, és saját pártjában sem rendelkezik osztatlan támogatással.

A pártelnök legutóbb még a CDU-n belül is azzal keltett nagy felzúdulást, hogy nem zárta ki az együttműködést a politikai pártok által fő ellenségnek kikiáltott radikális AfD párttal.

Ennek kapcsán

többször idézték a korábbi kancellárt, Angela Merkelt, akinek egyfajta politikai ars poeticája volt, hogy a CDU/CSU-tól jobbra "nem létezhet" jobboldali párt.

A CDU elnökével szemben szemben pártján belül kifogás az is, hogy nem rendelkezik meghatározó politikai profillal.

Ez utóbbi Söderről aligha mondható el. A CSU elnöke szinte minden nap szerepel, és csaknem naponta jelennek meg róla újabb fotók az újságokban, illetve a különböző közösségi hálózatokon. Egy legutóbbi kimutatás szerint ugrászerűen megnőttek a bajor kancellária fotózásra fordított kiadásai, amióta Marcus Söder a tartomány első embere.

Ő maga az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva kancellári ambícióit közvetlenül nem erősítette meg, utalt azonban arra, hogy ez a kérdés még nem eldöntött.

Az 56 éves politikus az interjúban hangsúlyozta, hogy

a konzervatív pártszövetségnek legkorábban 2024 őszén kell döntenie a kancellárjelölt személyéről.

A CSU vezetője szerint mindenekelőtt a jövő évben esedékes, az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban sorra kerülő választások kimenetelét kell megvárni. Szerinte a Türingiában, Szászországban, majd Brandenburgban tartandó referendumok eredményeit elemezni kell, és a kancellárjelölti kérdést ennek nyomán kell eldönteni.

Elemzők szerint a "keletnémetek" körében különösen az AfD népszerű, és a Merz vezette CDU aligha számíthat sikerre.

A bajor CSU más tartományokban nem "versenyezhet", de Bajorországban a párt, illetve személy szerint Markus Söder támogatottsága rendíthetetlen.

A CDU elnökével szemben a CSU vezetője kizárt mindenfajta együttműködést az AfD-vel .

Söder szerint a keresztény pártoknak ezen a téren is egységesen kell fellépnie.

Természetesen a politikai játszma még egyáltalán nem dőlt el, mint ahogy népszerűtlensége ellenére a jelenlegi kormánykoalíciót sem lehet "leírni". Még akkor sem, ha a tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap szerint a kancellár pártja, az SPD támogatottsága "történelmi mélyponton" van.

Általános vélekedés szerint a szociáldemokraták egyedüli "nyerő embere" a válságok, illetve a sorozatos koalíciiós viták, illetve kudarcok ellenére a rendíthetetlen nyugalmat sugárzó kancellár, Olaf Scholz lehet.

A CDUCSU-é pedig Markus Söder. És az AfD-é?

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×