eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Mintegy 400, Európába igyekvő illegális bevándorló egy bárkán, a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai előtt 2021.augusztus 28-án. A migránsokat később az olasz hatóságok hajói Lampedusára szállították.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo

Ilyet még nem látott a világ: elképesztő szökés Nigériából - videó

Négy nigériai férfi egy teherhajó kormánylapátján ücsörögve tett meg több ezer kilométert az Atlanti-óceánon, két hét alatt - de nagy meglepetés lett a kínlódásuk vége.

A megdöbbentő esetről a Reuters hírügynökség számolt be. A túlélők egyike, a 35 éves Roman Ebimene Friday elmesélte, hogy egy halász segített neki felkapaszkodni a nigériai Lagos kikötőjében horgonyzó hajó hatalmas kormánylapátjára. Legnagyobb megdöbbenésére ott már három másik menekülő is kuporgott. Mivel egyiküket sem ismerte, attól félt, hogy út közben majd a vízbe lökik.

A négy férfi azonban inkább segített egymásnak és egy hálót vontak a kormánylapátra, ahhoz kötözték magukat. Alvásról nem nagyon lehett szó, egyrészt az állandó, rettenetes zaj miatt, másrészt mert féltek attól, hogy álmukban becsúsznak az óceánba. Néha jókora állatok jelentek meg a hajó közelében, amik bálnák vagy akár cápák is lehettek - mondta Friday.

Nagyon féltek attól is, hogy a hajó legénysége felfedezi őket, mert úgy hallották, hogy a potyautasokat bedobják a tengerbe. De nem csak emiatt volt halálfélelmük. Tíz nap után elfogyott a vizük és az élelmük, mivel pedig nem tudták, meddig tart még az út, attól rettegtek, hogy lassan szomjan, illetve éhen halnak. Ezért az utolsó négy napban már tengervizet ittak.

A menekülők abban reménykedtek, hogy a hajó majd Európába viszi őket, ezért igencsak elkeseredtek, amikor az 5600 kilométeres út után a brazil partiőrség mentette meg őket.

A négyből ketten hamarosan kérték is, hogy visszamehessenek Nigériába.

Roman Ebimene Friday és Thankgod Opemipo Matthew Yeye viszont úgy döntött, hogy maradnak. Most Sao Paolo-ban az egyház által fenntartott egyik menedékházban élnek.

Az otthon vezetője, Paolo Parise atya azt nyilatkozta a hírügynökségnek, hogy nagyon sok menekülttel találkozott már, de a négy nigériai hajmeresztő tengeri utazása még őt is megdöbbentette. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a jobb élet reményében milyen elképesztő dolgokra képesek az emberek.

A Reuters szerint az anyagi nehézségek, a politikai bizonytalanság és a bűnözés még sok afrikait fog arra kényszeríteni, hogy akár élete kockáztatásával is, de megpróbáljon eljutni egy másik országba.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×