eur:
384.71
usd:
353.79
bux:
69874.02
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Nyitókép: Pixabay

Új megoldással vadásznak a szabálytalanul parkoló autósokra

Újabb területen vetik be a mesterséges intelligenciát.

Mesterséges intelligencián alapul az a rendszer, aminek köszönhetően a kaliforniai Santa Monicában közlekedő buszjáratok azon kívül, hogy szállítják utasaikat, a buszsávban jogosulatlanul közlekedők mellett a szabálytalan parkolókat is megbírságolhatják – írja a vezess.hu.

A figyelmetlenül vezető, megálló és parkoló sofőrök miatt a Big Blue Bus közlekedési társaság buszai rendszeresen késtek, amit mindenképpen orvosolni kellett, ezért mesterséges intelligenciával felvértezett kamerarendszert építettek ki a buszokra, amelyet más városokban, többek közt Washington DC-ben és San Franciscóban már használnak is.

Két, a szélvédőre rögzített speciális kamera készít felvételt arról, mi történik a buszsávban. A felvételek alapján összeállított információkat a rendszer ezután a buszra telepített „fekete dobozba” továbbítja, amiben a mesterséges intelligencia feldolgozza a képeken látható eseményeket, megjelölve a szabályszegő autókat, amikről aztán jelentést készít – ezzel egy időben a büntetőcédulát is kiállítják.

Miközben a buszok elhaladnak a járművek mellett, a kamerák beolvassák azok rendszámait, majd rögzítik azokat, és az információkat továbbítják az illetékes parkolótársaságnak. 45 napig tartott a rendszer próbaideje, ez idő alatt több mint 500 idézést kézbesítettek, szinte minden esetben 300 dollár, azaz 100 ezer forint feletti bírságot von maga után.

Címlapról ajánljuk

N. Rózsa Erzsébet az Arénában: akár meglepő változások is lehetnek a legfőbb iráni vezetésben

Valószínűleg komoly harcok zajlanak a háttérben, hogy ki legyen a következő ajatollah, több forgatókönyv is elképzelhető – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, aki arról is beszélt, hogy egyre nehezebb helyzetbe kerül az izraeli miniszterelnök azzal, hogy nem áll elő kész tervvel a gázai konfliktus lehetséges lezárását illetően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Izgalmas sztorik a kriptopiacon, a tőzsdéken jó a hangulat

Izgalmas sztorik a kriptopiacon, a tőzsdéken jó a hangulat

Az angol tőzsde mellett az amerikai piacokon sem volt tegnap kereskedés, a magyar tőzsde azonban összességében felülteljesítő volt a nemzetközi átlaghoz képest, a nap végére új történelmi csúcsra emelkedett a BUX index. Gazdasági adatok tekintetében ma az Egyesült Államokban egy fontos ingatlanindexet és egy fogyasztói hangulatindexet publikálnak, ezek lehetnek hatással a hangulatra. Ami az előzetes adatokat illeti, felemás hangulatban indulhat a kereskedés a kontinenstőzsdéin. Izgalmas fejlemények zajlanak a kriptopiacon, mintegy 42 830 bitcoint adott el egy, még 2014-ben csődbe ment japán kriptotőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×