eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Pixabay

Új megoldással vadásznak a szabálytalanul parkoló autósokra

Újabb területen vetik be a mesterséges intelligenciát.

Mesterséges intelligencián alapul az a rendszer, aminek köszönhetően a kaliforniai Santa Monicában közlekedő buszjáratok azon kívül, hogy szállítják utasaikat, a buszsávban jogosulatlanul közlekedők mellett a szabálytalan parkolókat is megbírságolhatják – írja a vezess.hu.

A figyelmetlenül vezető, megálló és parkoló sofőrök miatt a Big Blue Bus közlekedési társaság buszai rendszeresen késtek, amit mindenképpen orvosolni kellett, ezért mesterséges intelligenciával felvértezett kamerarendszert építettek ki a buszokra, amelyet más városokban, többek közt Washington DC-ben és San Franciscóban már használnak is.

Két, a szélvédőre rögzített speciális kamera készít felvételt arról, mi történik a buszsávban. A felvételek alapján összeállított információkat a rendszer ezután a buszra telepített „fekete dobozba” továbbítja, amiben a mesterséges intelligencia feldolgozza a képeken látható eseményeket, megjelölve a szabályszegő autókat, amikről aztán jelentést készít – ezzel egy időben a büntetőcédulát is kiállítják.

Miközben a buszok elhaladnak a járművek mellett, a kamerák beolvassák azok rendszámait, majd rögzítik azokat, és az információkat továbbítják az illetékes parkolótársaságnak. 45 napig tartott a rendszer próbaideje, ez idő alatt több mint 500 idézést kézbesítettek, szinte minden esetben 300 dollár, azaz 100 ezer forint feletti bírságot von maga után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×