eur:
386.83
usd:
355.88
bux:
68854.65
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
A Wagner Csoport orosz katonai magánvállalat székházának emblémája a szentpétervári épületen 2023. február 3-án. Ezen a napon az ukrán főügyészség bejelentette, hogy eljárást indított az Ukrajnában is harcoló zsoldoscég alapítója, Jevgenyij Prigozsin ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Kaiser Ferenc: Prigozsinnak megüzenték, már az első emeletre se menjen fel

Oroszországnak szüksége van a Wagner csoport egységeire, mert csak így őrizheti meg a világban betöltött nagyhatalmi szerepét – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, és jelezte, Jevgenyij Prigozsin mellett nyoma veszett az orosz vezérkari főnöknek is.

Oroszországban, ahol egyébként a törvények is tiltják az úgynevezett katonai magánvállalatok működését, 30 és 40 közé becsülik a számukat, míg globálisan a katonai magánvállalatok száma meghaladja az ezret egyes becslések szerint – magyarázta Kaiser Ferenc, de hozzátette, hogy nagyon vékony a választóvonal a katonai és biztonsági magánvállalatok között.

"Nagyságrendileg a katonai magánvállalatok piacán éves szinten 100-150 milliárd dollárnyi megbízást kötnek, tehát ez egy iszonyatosan nagy piac rengeteg résztvevővel" – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

A szakértő szerint ahhoz viszont speciális helyzet, a háború és a különleges belbiztonsági helyzet is kellett, hogy a Wagner csoport a szombati puccskísérlet idején akadálytalanul meg tudja közelíteni Moszkvát. Emellett Jevgenyij Prigozsin magánhadserege kiemelkedik a méretével, Kaiser Ferenc szerint a Wagnerhez fogható igazán nagy cég, amit nyílt forrásokból lehet tudni,csak egy van, az Egyesült Államokban működő Constellis csoport, amelynek jelenleg nagyjából 22 ezer szerződéses alkalmazottja van világszerte negyven országban.

Az alkotmányos tilalom ellenére a katonai szakértő szerint a zsoldossereg úgy dolgozhatott, hogy az orosz állam és a Wagner között volt egy valószínűleg csak szóbeli megállapodás, ami alapján a csoport működött. Oroszország sokáig tagadta még a Wagner létezését is, sőt Prigozsin is nagyon sokáig tagadta, hogy bármi köze lenne hozzá, aztán egyszer csak bevallotta, hogy az övé. Oroszország nagyon sokáig azt mondta, nem ad pénzt a Wagnernek, de most, a puccs leverése után Putyin elnök elismerte, hogy több milliárd dollárt költött a támogatására.

Jevgenyij Prigozsin tartózkodási helyéről Kaiser Ferenc szerint nincs ismert információ a puccs óta. Aljakszandr Lukasenka bejelentése szerint Fehéroroszországban van, a magángépe járt is Minszkben, aztán visszatért Szentpétervárra, de a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense kizárja, hogy orosz területre visszatérne, és Fehéroroszországban sincs biztonságban, mert ott az orosz szolgálatok rendkívül erősek.

"Meg is üzenték neki, hogy az első emeletre már ne menjen föl, mert lehet, hogy kiesik az ablakon"

– mondta Kaiser Ferenc, és jelezte, nagyon sok szakértő szerint valamelyik afrikai országba mehet, ahol a Wagnernek van egy nagyobb kontingense.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak Prigozsin a puccs eltűntje, hanem Valerij Geraszimov hadseregtábornok, vezérkari főnökről sem tudni a puccs óta és Viktor Szurovikinról sem, aki az ukrán műveletek második számú embere. Emlékeztetett arra, hogy a feleségének a cégeit nagyon szoros gazdasági kapcsolatok fűzték Prigozsin vállalatbirodalmához.

A Wagner jövőjéről Kaiser Ferenc úgy vélekedett, hogy nem egyszerű megszüntetni a Wagnert Oroszországon kívül.

Oroszország belül egyértelmű a helyzet, július elsejével a fegyveresek vagy aláírják a kontraktust, vagy le kell tenniük a fegyvert. A nagyobb kérdés szerinte az, hogy mi lesz az orosz határokon túli Wagner-egységekkel, amelyek jelen vannak Venezuelában, a Közép- Afrikai Köztársaságban, Csádban, Maliban, Mozambikban, Szíriában vagy Líbiában.

"A Wagnernek több ezer fős külföldi munkát végző egységei vannak, egyfajta meghosszabbított keze a csoport az orosz államnak. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy egy másik oligarcha átveszi a csoporttal, sokkal komolyabb állami kontrollal.

A Wagnerre főleg a szubszaharai afrikai térségben óriási szüksége van az orosz államnak, ha meg akarja tartani egyébként folyamatosan zsugorodó nagyhatalmi befolyását"

– elemezte a szakértő a kialakult helyzetet.

Arra is emlékeztetett, hogy az is kérdés, mi lesz hosszabb távon a Wagner névvel. A szakértők egy része azt mondja, hogy mivel egy működő brand – újranyitották egy rövid lezárást követően már vasárnap a toborzóközpontjait – továbbra is megmarad, más szakértők szerint átveszi például a Redoubt csoport, ami a második legnagyobb katonai magánvállalat a Wagner után, vagy a Gazprom, amelynek legalább három katonai magánvállalata van, köztük a Potok, az áramlat, ami szintén több ezer katonát alkalmaz, zömmel Európán kívül, a Gazprom különféle kitermelő platformjaira, kőolajvezetékeire vigyáz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megszólalt a szlovák rendőrség a Fico-merénylet ügyében

Megszólalt a szlovák rendőrség a Fico-merénylet ügyében

Teljes a hírzárlat, nem árulják el, kezdeményezték-e a merénylő letartóztatását. Arról viszont szó volt, hogy miként szivároghatott ki a felvétel, amelyen a támadó az indítékáról beszél, illetve egy álhírt is cáfoltak.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Túl lehet az életveszélyen Robert Fico – A nap, amikor meglőtték a szlovák miniszterelnököt

Túl lehet az életveszélyen Robert Fico – A nap, amikor meglőtték a szlovák miniszterelnököt

Szerdán koradélután egy kihelyezett kormányülést követően egy merénylő több lövést adott le a szlovák miniszterelnökre. Robert Ficót azonnal kórházba szállították, sokáig ellentmondásos hírek érkeztek az állapotáról. A pozsonyi kormány tagjai estére rendkívüli sajtótájékoztatót hívtak össze, melyben elismerték, hogy a politikus sebesülése kritikus, életmentő műtétet hajtanak végre rajta egy besztercebányai klinikán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×