eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mentőalakulatok tagjai a Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszínén 2023. június 21-én. Szolgálatteljesítés közben lezuhant a Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere a fedélzetén három emberrel. A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.
Nyitókép: MTI/HINA/Mario Strmotic

Újabb hírek a magyar helikopter balesetének vizsgálatáról

A horvát védelmi miniszter szerint hamarosan hazaszállíthatják a helikopter-baleset három áldozatának földi maradványait, és az ígérte, gyorsan lezárhatják az eset kivizsgálását.

Hétfőn a reggeli órákban befejezték a szerdán lezuhant magyar katonai helikopter maradványainak összegyűjtését – jelezte hétfői közleményében a horvát védelmi minisztérium.

Mint ismert, szerda délben a földbe csapódott a Magyar Honvédség Airbus H145-ös helikoptere, amikor légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben. A fedélzeten három magyar katona tartózkodott – két halálos áldozatot azonnal megtaláltak a mentőegységek, a harmadikat csak egy nappal később.

A közlemény szerint a hetvenfős keresőcsapat, amelyben horvát katonák mellett tűzoltók és polgári védelmisek is dolgoztak, már le is vonult a terepről, és befejezték helyszíni munkájukat a magyar szakértők, valamint az Airbus német szakemberei is. Utóbbiak abban is segédkeztek, hogy a nagyobb alkatrészeket a szállíthatóság érdekében szét lehessen szerelni.

"A vizsgálat egy nagyon összetett folyamat, hiszen a különleges légi egységek nemzetközi együttműködéséről van szó. Ráadásul különleges kihívás volt a nehéz terepen összegyűjteni a helikopter roncsait" – mondta a horvát közmédiának Mario Banozic védelmi miniszter.

Arról is beszélt, hogy a körülményeket tekintve bízik a vizsgálat gyors elzárásában, de hozzátette, miután egy szövetségesi harci jármű szenvedett balesetet, így nincs ráhatása az eljárás lezárására.

"Az áldozatok holttestei még Horvátországban vannak, de remélem, hamarosan bejelenthetem, hogy minden készen áll a hazaszállításukra. Minden segítséget megadunk a magyar kollégáinknak ebben a tragikus helyzetben" – mondta a miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×