eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Zendülő katonák a levegőbe lőnek egy hídon a Lamizane laktanya közelében a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban 2022. január 23-án. A lázadó katonák 2022. január 24-én egy katonai táborban őrizetbe vették Roch Marc Christian Kaboré államfőt. Az afrikai országban rendszeresen tüntetések zajlanak amiatt, hogy a hatóságok nem képesek megfékezni az egyre súlyosbodó dzsihadista támadásokat, miközben a lázadó katonák több támogatást követeltek az iszlamista fegyveresek elleni harcukhoz.
Nyitókép: MTI/AP/Sophie Garcia

Egy ország, ahol kétmillió menekült él

Több mint kétmillióra nőtt az iszlamista terrorszervezetek erőszakcselekményei nyomán belső menekültté vált emberek száma Burkina Fasóban, 2019 óta több mint 2000 százalékkal nőtt ez az arány - derül ki a kormány adataiból.

A belső menekültek nagy része asszony és gyerek, többségük vidéki térségekből menekült a már egyébként is túlzsúfolt nagyvárosokba, ahol rögtönzött táborokban, rossz körülmények között élnek.

A kormány és a segélyszervezetek csak nagy nehézségekkel tudják ellátni a nélkülözőket, humanitárius szervezetek pedig a helyzet súlyosbodásától tartanak.

A dzsihadisták gyakran teljesen lezárják az ellenőrzésük alá került településeket, meggátolva ezzel nemcsak az emberek, de az áruk szabad mozgását is. Segélyszervezetek szerint

jelenleg 20 településen mintegy 800 ezer ember él blokád alatt.

A fegyveresek a blokádokat azzal indokolják, hogy a lakosok nem hajlandók önként alávetni magukat az iszlám szabályainak, például az alkohol betiltásának és a nők teljes elfátyolozásának.

Januárban az ENSZ légifolyosó útján igyekezett segélycsomagokat eljuttatni a blokád alatt lévő településekhez, ám elégséges finanszírozás híján a vállalkozás abbamaradt.

Burkina Faso, különösen annak északi része, 2015 óta az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekhez köthető dzsihadista csoportoknak tulajdonított erőszakspirálba került, amelyben több mint tízezer ember életét vesztette.

Az országban a hadsereg tavaly szeptemberben átvette a hatalmat, a junta pedig távozásra szólította fel a francia különleges erőket, mondván, hogy saját fegyveres erői elegendők az ország biztonságának szavatolásához.

Ibrahim Traoré százados, Burkina Faso ideiglenes elnöke áprilisban írta alá az általános mozgósításról szóló rendeletet a terrorizmus elleni fellépés fokozása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×