eur:
393.23
usd:
367.93
bux:
67044.93
2024. április 26. péntek Ervin
Egészségügyi dolgozók a Johnson & Johnson kizárólagos tulajdonú leányvállalata, a belga székhelyű Janssen Pharmaceutica gyógyszergyártó cég által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát szállítják egy badalonai kórházban 2020. december 17-én. Az oltóanyagot önkénteseknek adják be a klinikai vizsgálatok harmadik fázisában.
Nyitókép: MTI/EFE/EPA/Enric Fontcuberta

Drasztikus lépésre szánta el magát a német kormány, hogy orvosolja az egészségügy égető baját

Rendkívüli gondokat okoz a német egészségügyi intézményekben az ápolószemélyzet hiánya. Becslések szerint a kórházakban, klinikákon, valamint a különböző ápolási otthonokban ez a hiány csaknem kétszázezer főt tesz ki. A megoldást a kormány külföldön keresi, és távoli országokból igyekszik ápolókat toborozni.

Az első számú - de nem az egyetlen - célpont a hírek szerint Brazília. A Der Spiegel szerint Hubertus Heil munkaügyi miniszter és Annalena Baerbock külügyminiszter kapott megbízást arra, hogy ebből a célból a közeli napokban az országba utazzon. A toborzó körút további állomásaiként szó van elsősorban Mexikóról és Indonéziáról is, mindkét országgal már előzetesen egyeztettek a látogatás céljáról.

A munkaügyi miniszter ezzel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy olyan országokról van szó, amelyekben

  • értékelése szerint nagy a munkaerőpotenciál és
  • több a fiatal és jól képzett ember, mint amennyit az ottani munkaerőpiac alkalmazni tud.

A körút során ugyanakkor nagy érzékenységgel kell eljárni - jelentette ki a munkaügyi miniszter, mondván, nem akarnak olyan munkaerőt elcsábítani, amelyre az adott országnak van szüksége.

Ennek ellenére úgy értékelte, hogy a remélt megállapodásokból "mindenki profitál", Németország és az adott ország is.

És nem utolsósorban azok az emberek, akik vállalják a németországi munkát.

"Jól fizetett álláshoz jutnak, és talán ahhoz is, hogy ezzel a lehetőséggel élve otthon maradt családtagjaikat pénzügyileg segítsék"

- magyarázta a német munkaügyi miniszter.

Becslések szerint a német egészségügyi intézményekben az ápolószemélyzet hiánya mintegy 180 ezer főt tesz ki, ami súlyos problémákhoz vezet a német egészségügyi intézményekben. Nem csupán azért, mert a lakosság öregszik és egyre több a különböző egészségügyi probléma, hanem azért is, mert eközben rohamosan csökken a német alkalmazottak száma. Mindezt pedig elsősorban az ápolásra szorulók sínylik meg.

Az elmúlt évben a szövetségi munkaügyi hivatal (BA) volt az első számú toborzó, és közvetítése nyomán külföldről mindössze 656-an, közülük a legtöbben a Fülöp-szigetekről érkeztek.

A szövetségi statisztikai hivatal szerint a múlt évben jelentősen csökkent azoknak a száma, akik ápolói képzést kezdtek: ez a szám 2022-ben 52 300 volt, 4000-rel kevesebb, mint egy évvel korábban.

A nők aránya ezen belül továbbra is jóval magasabb, mint a férfiaké: a múlt évben 38 800 nő kezdett ápolói képzést, míg a férfiak száma 13 500-at tett ki.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében a Tiktok anyacége és az amerikai kormány csörtéjéről volt szó, amelynek a vége akár az is lehet, hogy a platformot betilthatják a tengerentúlon. Vendégünk volt Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója. A második blokkban a friss munkaerőpiaci adatokat elemeztük Hornyák Józseffel, a Portfiolio makrogazdasági elemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×