eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Volocopter

Elektromos légitaxi készül a párizsi olimpiára – fotók, videó

Közlekedési csomópontok közt jár majd, a fel- és leszállást függőlegesen végzi.

Az egy utas szállítására alkalmas különleges légitaxikról Soléne de Bris, a párizsi reptereket üzemeltető ADP-csoport képviselője beszélt. Az elektromos helikoptert az ég Teslájának is nevezi a The Guardian cikke.

"Meg fogjuk valósítani. Az ambíciónk az, hogy elindítsuk a világ első kereskedelmi e-VTOL-szolgáltatást" – mondta de Bris.

Öt úgynevezett vertiport kialakítására készülnek, ahol az utasok felszállhatnak a járművekre. Az első Cergy-Pontoise-ban novemberben nyílt meg, jelenleg tesztközpontként működik.

A meglévő helikopteres útvonalhálózatot használva a VoloCity légitaxik egy utassal és egy pilótával két útvonalon fognak repülni:

a Charles de Gaulle repülőtérről Le Bourget-ba, majd egy új leszállóhelyre, a párizsi Austerlitzbe, illetve egy másik útvonalon Párizsból Sans-Cyrbe.

Már tesztelik az első leszállóhelyet
Már tesztelik az első leszállóhelyet

Thierry Allain, a Direction General de l'Aviation Civile (DGAC) szabályozó hatóság innovációs vezetője szerint kulcsfontosságú a meglévő hálózatokat felhasználó, a biztonságot előtérbe helyező megközelítés. Nem lát nagy kihívást a szabályozásban: az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségének kell tanúsítania a VoloCity-t és az üzemeltetőt is.

Romain Erny, a Choose Paris Region repülésügyi és mobilitási vezetője szerint a lakosság reakciója fogja meghatározni a légi taxik jövőjét.

"A második lépés az olimpia és a paralimpia. Meglátjuk, hogyan reagálnak az emberek ezekre az új típusú szolgáltatásokra.

A párizsi polgárok többsége számára még sci-fi az, amit bevezetünk:

meg kell érinteniük, a járműben kell lenniük, hogy érthessék, mert szükségünk van a visszajelzéseikre. Az olimpia a kezdet" – fogalmazott.

Egy utast szállít a helikopter
Egy utast szállít a helikopter

Ankit Dass, a Skyports, a projekt brit szárnyának technológiai vezetője szerint az egyes városok igényei eltérőek: vannak, amelyekben úgy szeretnék a szolgáltatást bevezetni, mint a metrót, míg máshol a biztonság a legfontosabb.

A szakértők jelenleg azon dolgoznak, hogy kiderítsék: szükség van-e extra leszállóhelyekre, ha problémák adódnának, és hogy a helikopterek által keltett szélörvények az alacsonyan repülő légitaxik esetében járnak-e káros következményekkel. Vizsgálják a betegszállítási lehetőségeket is: Le Bris szerint szívroham esetén ha a légitaxi egyetlen perccel is hamarabb ér a helyszínre, mint egy mentő, azzal 10 százalékkal nőhet a túlélés esélye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×