eur:
367.97
usd:
342.32
bux:
49320.70
2023. június 10. szombat Gréta, Margit
Two aircraft Jas 39 Gripen on blue sky
Nyitókép: Artush/Getty Images

Légierejük egyesítését tervezik az észak-európai államok

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton - jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

Az aláíró országok célja, hogy a NATO keretein belül már ismert együttműködési módok alapján közösen tudjanak fellépni országaik védelme érdekében - derül ki a nyilatkozatokból.

A dán tábornok azt mondta, hogy az "egyesített flotta egy nagy európai ország flottájához hasonlítható".

A négy aláíró országnak összesen 115 F-16-os és 37 F-35-ös repülőgép áll így a rendelkezésére, kiegészülve 90 svéd Gripennel és a Helsinki tulajdonában álló 62 F/A-18 Hornet vadászbombázóval. Koppenhága további 27, Helsinki 64, Oslo pedig 15 F-35-ös beszerzéséről is döntött már.

Jan Dam szerint az egyik legfontosabb feladat annak elérése, hogy mind a négy állam teljes mértékben hozzáférjen egymás radaradataihoz.

A szándéknyilatkozat múlt heti aláírásán James Hecker, a tagországok légierejének együttműködését a NATO részéről irányító tábornok, az amerikai légierő térségbeli műveletekért felelős parancsnoka is részt vett.

A négy északi állam légiereje közötti szorosabb együttműködésről először tavaly novemberben tárgyaltak a légierő-parancsnokok Svédországban.

Címlapról ajánljuk
Pep Guardiola egy régi ismerőstől tart a BL-döntő előtt

"Labdarúgómecset"
Pep Guardiola egy régi ismerőstől tart a BL-döntő előtt

Este 9-től a labdarúgó Bajnokok Ligája 2022–2023-as kiírásának történetében a Manchester City teljessé teheti a triplázást, a treble-t, ami korábban mindössze egy angol klubnak sikerült: 1999-ben a városi rivális Unitednek. Ha az ellenfél, az Internazionale nyer, 2010 óta először, olasz győztest avatnak. Az Inter meg akkor triplázott.
VIDEÓ
Komoly ukrán veszteségekről érkeztek felvételek, brutális összecsapások a fronton - Háborús híreink szombaton

Komoly ukrán veszteségekről érkeztek felvételek, brutális összecsapások a fronton - Háborús híreink szombaton

Az elmúlt napokban megindult a régóta beharangozott ukrán ellentámadás, amelyben nagy mennyiségű nyugati fegyvert, páncélost használnak az ukrán erők. Az ukrán oldalról kevés információ jön, ugyanis arra kérték a lakosságot, hogy ne fedjék fel a támadó erők mozgását az oroszok előtt. Orosz oldalról érkeznek felvételek és információk, egyelőre nem lehet tudni, hogy sikerült-e valahol áttörni a frontvonalat az ukránoknak, de arról érkeztek jelentések, hogy egyes áttörési kísérletek súlyos veszteségekkel jártak ukrán oldalon. A háború eseményeiről percről percre szombaton ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×