eur:
368.60
usd:
344.75
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Védőmaszkot viselő emberek Peking üzleti negyedében 2023. január 3-án. A kínai kormány az országos tiltakozások nyomán a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések nagy részét december 7-én radikálisan enyhítette, felhagyott zéró Covid-politikájával. A járványellenes korlátozások feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok. A tudósok figyelmeztették Kínát, hogy az ország a koronavírus-fertőzések többszörös hullámával néz szembe, mivel az Omikron-változat mutálódik. Shan Lu Liu, az Egyesült Államok Ohio Állami Egyetemének virológusa szerint az újbóli fertőzések aránya növekedni fog, ha a vakcina elleni védettség csökken.
Nyitókép: MTI/EPA/Mark R. Cristino

Pekingben húsz éve nem történt olyan, mint most

Először csökkent 2003 óta Peking lakossága a kínai kormány által közzétett hivatalos adatok szerint.

A felmérés azt mutatja, a több mint 21 milliós fővárosban tavaly először haladta meg a halálozások aránya a születésekét: minden ezer emberre 5,72 halálozás jutott, míg a születési arány 5,67 volt ugyanennyi emberre vetítve.

A fővárosban élők számának csökkenése összhangban van az ország mutatkozó trendekkel:

a kommunista állam lakossága 2022-ben hatvan év óta először csökkent.

A mutatók alakulását szakértők a megélhetési költségek növekedésével, a gazdasági növekedés lassulásával és a családalapítással kapcsolatos hozzáállás megváltozásával magyarázzák.

Az ausztráliai Victoria Egyetem szakpolitikai tanulmányokkal foglalkozó tudományos főmunkatársa, Hsziu-Csien peng azt mondta, a számok várhatóak voltak, hozzátéve, hogy az adat csak a Pekingben bejelentetteket veszi figyelembe, az ideiglenesen ott tartózkodókat nem.

Kína - az egyre növekvő elégedetlenség nyomán - december elején szakított a járvány 2020-as kitörése után szinte azonnal bevezetett zéró-Covid-politikával, feloldotta a korábbi korlátozásokat és leállította a széles körű teszteléseket is. Ezt követően szinte azonnal emelkedni kezdett a regisztrált fertőzöttek száma, sok helyen pedig gyógyszerhiányról is beszámoltak. Mivel azonban Peking ugyanekkor felhagyott a járványadatok rendszeres közzétételével, nem tudni, azóta pontosan hány halálos áldozatot követelt a pandémia.

Az ázsiai országban tavaly rekordalacsony volt a születési arány,

  • minden ezer emberre 6,77 születés jutott, miközben
  • az ország halálozási aránya 1974 óta a legmagasabb volt: 7,37 halálozás jutott minden ezer emberre.

A társadalom elöregedésének, valamint a születési arány visszaesésének orvosolására a kínai kormányzat egy sor intézkedést hozott: a családokat egyebek mellett adókedvezményekkel, és az óvodai, iskolai, valamint lakhatási szolgáltatások könnyebb elérhetőségével támogatják.

Szakértők azonban úgy vélik, az intézkedések a legjobb esetben is csak lassíthatják a csökkenést.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár - magasabb, mint amire sokan számítottak. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is, ahol a kezdeti esést később mérsékelt emelkedés váltotta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×