eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Romos lakóház a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, az orosz hadsereg által ostromlott Bahmutban 2023. február 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Tyitov

Orosz védelmi miniszter: Bahmut bevétele megnyitja az utat az ukrán védelem belsejébe

Artemivszk (Bahmut) város elfoglalása megnyitja az utat a támadás előtt az ukrán védelem belseje felé - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca vezetői állományával kedden megtartott telefonkonferencián.

"Artemivszk felszabadítása folytatódik. Ez a város az ukrán erők fontos védelmi csomópontja a Donyec-medencében. Ellenőrzésünk alá vonása lehetővé teszi a további offenzívákat az ukrán fegyveres erők védelmének mélyébe" - mondta Sojgu.

Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója kedden, a Rosszija 24 hírcsatornán azt mondta, hogy az orosz erők Artemivszknek már csaknem felét ellenőrzésük alá vonták, és már a tüzérség is benyomult a városba.

Gagin szerint az ukrán erők kisebb csoportjai kaotikusan vonulnak vissza az országutakon, miközben a városba vezető aszfaltozott utakat az orosz tüzérség tűz alatt tartja. A tisztségviselő szerint a súlyos veszteségek és a felázott talaj okozta nehézségek ellenére az ukrán fél megpróbál erősítést eljuttatni a városba. A helyőrség létszámát tízezer körülire becsülte.

Jevgenyij Prigozsin, az Artemviszk ostromában kulcsszerepet jásztó Wagner katonai magánvállalat alapítója hétfőn éjjel közölte, hogy az ukrán hadsereg ellentámadásra készül a város térségében, amihez csapatokat vont össze Szlovjanszkban, Sziverszkben, valamint Csasziv Jar és Kosztyantyinivka környékén. Prigozsin a sajtószolgálata által kiadott közleményében 12-20 ezerre becsülte a városban maradt ukrán erők létszámát.

Apti Alaudinov vezérőrnagy, az Ahmat különleges egység parancsnoka, a luhanszki "népi milícia" 2. hadtestének parancsnokhelyettese a Rosszija 1 televízióban szintén egy ukrán ellentámadás előkészületeiről beszélt. Alaudinov, aki egy ellene elkövetett mérgezéses merénylet után tért vissza a frontra, azt állította, hogy a városban sok ukrán katona adja meg magát.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erők személyi állományának az elmúlt egy nap alatt elszenvedett veszteségét 315 főben határozta meg. Közülük, mint mondta, "Liman irányában" 125, a Donyeck körzetében vívott harcokban pedig 75 katona esett el.

A tábornok a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai objektumok között említett meg egy Szu-24-es és egy Szu-25-ös repülőgépet, három harckocsit, egy amerikai Paladin és egy lengyel Krab önjáró löveget, egy amerikai M777-es tarackot és egy lőszerraktárt.

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy kedden 90 orosz katona tért vissza ukrán hadifogságból.

Szergej Sojgu a moszkvai katonai tárca keddi tanácskozásán azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők veszteségei februárban meghaladták a 11 ezer főt, ami 40 százalékkal több a januári adatnál. Rámutatott, hogy a nyugati országok az amerikai stratégia jegyében, amely Oroszország fegyveres erővel való megtörését célozza, fokozták az Ukrajnába irányuló fegyver- és haditechnika-i eszközök szállítását, valamint az ukrán hadseregnek szánt képzési programokat.

"Mindemellett a NATO-nak a kijevi rezsim számára nyújtott támogatása nem vezet az ukrán csapatok harctéri sikereihez. Éppen ellenkezőleg, az ukrán fegyveres erők veszteségei jelentősen megnőttek" - mondta a védelmi miniszter.

"Megdöbbentő a kijevi rezsimnek a saját népe iránt közömbössége, amely - hogy a nyugati megbízói kedvében járjon -, nem törődik a hatalmas emberveszteséggel. A magunk részéről továbbra is a személyi állományunk és a civilek életének és épségének megőrzését tekintjük prioritásnak" - tette hozzá. Elmondta, hogy az orosz fegyveres erők az elmúlt hónap során elsősorban Donyeck és Kupjanszk irányában értek el haladást, és öt települést foglaltak el.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok kedden ukrán tüzérségi támadást. A Zapozzsja megyei Pologiban egy civil megsebesült.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) bejelentette, hogy a háborúban ukrán oldalon harcoló öt georgiai "zsoldos" ellen adott ki nemzetközi körözést, további három ellen pedig bűnvádi eljárást indított.

Ukrán vezérkar: az ukrán erők ismét visszaverték az orosz csapatok rohamát Bahmutnál

Az ukrán csapatok meghiúsították az orosz erők újabb támadásait a Donyeck megyei Bahmutnál - közölte az ukrán vezérkar kedd esti harctéri helyzetjelentésében.

Szerhij Cservatij, az ukrán keleti erők szóvivője egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az orosz hadsereg újabb veszteségeket szenvedett a Bahmutért vívott csatákban, az elmúlt nap során 244 orosz katona halt meg, további 315 pedig megsebesült. "Az ellenség már tartalékokat keres a kimerült csapatok pótlására" - állította.

Szavai szerint a nap folyamán kilenc összecsapást vívtak Bahmut térségében, és az orosz erők 26 támadást hajtottak végre az ukrán védelmi erők állásai ellen.

Kijelentette: a Bahmutban tartózkodó ukrán csapatoknak most az a feladatuk, hogy "megtörjék az ellenség harci potenciálját", és biztosítsák az ukrán erősítés számára az odajutást.

A vezérkar a jelentésben kitért arra, hogy az ukrán légierő kedden hat csapást mért a térségben orosz bázisokra, a rakéta- és tüzérségi egységek pedig eltaláltak egy Buk típusú orosz légvédelmi rakétarendszert, valamint három "koncentrációs területre" mértek csapást. Eközben az orosz hadsereg 19 légi- és egy rakétacsapást hajtott végre, valamint öt támadást rakéta-sorozatvetőkkel.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×