eur:
394.37
usd:
370.18
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ukrán katona pihen, mielőtt a frontra indul csapatával a kelet-ukrajnai Donyeck megyében 2023. január 28-án.
Nyitókép: MTI/AP/Andriy Dubcsak

Ezt teszi sok ukrán katona a legrosszabbra felkészülve

Amikor 2022. február 24.-én elkezdődött az ukrajnai háború, senki sem gondolta, hogy egy év múlva még tart majd - felkészülni nem tudtak rá.

A fiatal katonák közül most - figyelembe véve, hogy nem tudhatják, meddig tartanak még a harcok, és egyáltalán hazatérnek-e élve - sokan döntenek úgy, hogy lefagyasztják spermájukat: így, még ha ők nem is élik túl a háborút, lehetnek gyermekeik.

A fronton harcolók számára a kijevi termékenységi klinikák ingyen kínálják a szolgáltatást: ez a rendszer azóta működik, hogy 2014-ben az ország keleti részén harcok kezdődtek - írja a Euronews.

Az IVMED, egy kijevi termékenységi magánklinika eddig 150 katona igényét regisztrálta: ötven nő pedig - partnereik még harcolnak - már kért inszeminációt.

Vitalij Kronyuk is élt a lehetőséggel: a katona azt mondja, miközben lőtték őket a fronton, azon gondolkozott, hogy hagyni akar valamit maga után. Amikor ezt először említette feleségének, Anna Sokurenkónak, a nő számára fájdalmas volt a gondolat, hogy férje esetleg nem tér majd vissza - de egy nap alatt beleegyezett a sperma lefagyasztásának ötletébe.

Most már azt tervezi, hogy mesterséges megtermékenyítéssel teherbe is esik.

"Ez fontos lehetőség egy nő életében, ha elvesztené férjét. Segít neki tovább harcolni és élni, és így vele marad valami a férjéből is" - vélekedik Anna.

A spermamintákat folyékony nitrogénben tárolják, a tíz éve megnyitott klinika mostanra mintegy 4500 milliliternyi mintát gyűjtött össze. Mivel Kijevben akadozik az áramellátás, generátorok biztosítják, hogy állandó legyen a minták megőrzéséhez szükséges -196 fokos hőmérséklet a tartályokban.

A klinikát vezető Halyna Strelko számára, aki 1998 óta foglalkozik termékenységgel, most az ukrán népesség demográfiai jövője jelenti az aggodalmat.

"Most senki sem beszél erről, de amikor ennek a háborúnak vége lesz,

nagyon szörnyű demográfiai problémánk lesz,

amit nem tudom, hogy fogunk megoldani" - mondja.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×