eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Légi felvétel a pusztítás nyomairól a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 8-án. A két nappal korábban bekövetkezett 7,8-as erősségű földrengésnek és az utórengéseknek a legfrissebb adatok szerint több mint 20 ezer halálos áldozata és 75 ezer sérültje volt Törökország délkeleti és Szíria északi részében.
Nyitókép: MTI/AP/DIA/Ahmet Akpolat

Reformátusok a hazatérés után: "senki sem nézte, honnan jött a másik"

Juhász Márton beszámolt a 150 óra után élve kimentett házaspár megtalálásának történetéről, és tanulságos élményekkel lett gazdagabb az "ellenséges nemzetiségek" tagjainak példátlan összefogásáról.

150 óra után mentettek ki élve a romok alól egy török házaspárt, akik után a hazatérésük előtti napon kutatott a Magyar Református Szeretetszolgálat csapata.

Juhász Márton, az MRSZ ügyvezetője az InfoRádióban példátlan összefogásról számolt be a katasztrófa sújtotta területről, az egymással viaskodó nemzetek tagjai segítik egymást most már egy hete.

"Még mindig bennünk van az adrenalin, még mindig mozgatnak a hírek" - utalt az Infostart által is megírt történetre, mely szerint szűk egy hét után is találtak még túlélőt. "Azt mondta a honvédség, hogy szombaton már mindenki a saját elképzelése szerint és ott próbál túlélőket keresni, ahol jónak látja, de tippeket adnak. Mi egy honvédségi platós kocsin jártuk a várost szombaton, címről címre mentünk, sokszor visszafordulva, amikor jelezték, hogy ahol korábban életjelet adó személyt kerestek, sajnos csak holtat találtak" - mondta.

Egy területen viszont a keresőkutyák több ízben jeleztek.

"Több órán keresztül voltunk a helyszínen, igyekeztünk a műszaki mentésben is tippeket adni. Ma reggel arra ébredtünk, hogy a tolmácsunk hívott minket, hogy azt a házaspárt, akit szombaton kerestünk, élve mentették ki a romok alól, ami elképesztő, hiszen 150 óra telt el" - folytatta Juhász Márton.

A tanulsággal kapcsolatban azt mondta,

ha lehetőség van segíteni, menni kell.

Elmondta még, egész kint tartózkodásuk során és a hazaúton is úgy kezelték őket, "mintha hősök lennének", de ő nem gondolja, hogy azok, a kötelességüket teljesítették.

"Egy jó nemzetközi közösség volt azon a táborhelyen, ahol mi voltunk, senki sem nézte, hogy honnan jött a tábor tagja, a Közel-Keleten márpedig tudjuk, mindig van valami feszültség. De

sokszor olyan nemzetek képviselői is együtt dolgoztak és mentettek együtt, akik egyébként háborúságban, viszályban, több évtizedes sérelemmel terhelt kapcsolatban vannak."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×