INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

ukrajna

ukrajnai háború

svájc

Svájci fegyverek. Forrás:Twitter/Ukrainian Front

Svájc még a semlegességét is feladná Ukrajna miatt

Infostart

Hírek szerint Svájcban egyre nagyobb a közvélemény nyomása, hogy az ország jobban támogassa az oroszokkal harcoló ukránokat.

Erről a Reuters értesülései alapján a portfolio.hu írt, megemlítve, hogy a jelenlegi svájci törvények megakadályozzák a vásárlókat abban, hogy továbbadják a svájci gyáraktól vásárolt fegyvereket és lőszereket.

Elméletileg kérvényezhetik Bernnél a készleteikben lévő svájci fegyverek reexportját, de az engedélyt korábban mindig megtagadták.

A több évszázados svájci semlegesség arra is vonatkozik, hogy az ország nem szállít fegyvert még közvetett módon sem háborúban álló országoknak. Most a svájci parlament két biztonsági bizottsága a szabályok enyhítését javasolta a törvényhozásnak.

"Nem szabadna vétójoggal megakadályoznunk, hogy mások segítsenek Ukrajnának, mert ha ezt tesszük, akkor Oroszországot támogatjuk, ami nem semleges álláspont."

– mondta Thierry Burkart, a jobbközép FDP párt vezetője, a törvények enyhítéséről szóló indítvány szellemi atyja. Az új rendelkezés értelmében a fegyverek reexportja engedélyezett lenne minden olyan államba, amely hasonló demokratikus értékrendet vall magáénak, mint a semleges köztársaság.

Bár a parlamenti pártok egyelőre még megosztottak a kérdésben, a közvélemény egyre inkább az enyhítést pártolja. A napokban készült felmérés szerint

a megkérdezettek 55 százaléka támogatja a javaslatot,

szemben a háborút megelőző körülbelüli 25 százalékos támogatottsággal.

A kérdésnek azonban van komoly gazdasági vetülete is. A svájci fegyveripar ugyanis egyre több megrendeléstől esik el a reexport tilalma miatt. Azok a megrendelések ugyanis, amik Ukrajna támogatását szolgálnak, nem a svájci leányvállalatokhoz futnak be, hiába állna rendelkezésre a kapacitás.

Svájc 2021-ben már a világ 15 legnagyobb fegyver exportőr országa lett és a jelenlegi helyzet fenyegeti ezt a pozícióját.

Nyitókép: Forrás:Twitter/Ukrainian Front
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018