eur:
394.49
usd:
370.66
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Nyitókép: Cukrász Iparegyesület

Mesebeli fagylaltokkal jutott világversenyig egy magyar cukrászcsapat

A magyar csapat az "Erdő és mező virágai" témát választotta fagylaltkülönlegességei inspirációjának, desszertjeivel a harmadik helyezést érte el a rangos versenyen.

A Fagylalt Európa Bajnokság a Gelato World Cup világverseny európai döntője, mely a kézműves fagylaltra épül. A verseny missziója a fagylalt szeretetének, kultúrájának és a nemzetek közötti gasztronómiai összefogásnak a terjesztése – derül ki a Cukrász Iparegyesület sajtóközleményéből.

A Riminiben tartott három napos európai döntőn Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Németország, Ausztria, Egyesült Királyság, és Magyarország vett részt. A nemzeteknek az általuk választott témához kapcsolódóan kellett előállítaniuk a termékeket, amelyeket a prezentáció után egy nemzetközi zsűri bírált el.

A csapat összeállítása minden ország számára adott volt: egy fagylaltmesterből (a magyar csapatban Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia vezető cukrásza), egy cukrász szakemberből (Füredi Krisztián, Hisztéria Cukrászda vezető cukrásza), valamint egy csapatkapitányból (Somogyi Renáta, Bringatanya Fagyizó fagylaltmestere) tevődött össze.

A magyar csapat idén az "Erdő és mező virágai" témát választotta,

ennek megfelelően készítette el a magyar ízvilágot bemutató fagyos desszertkülönlegességeket.

Első versenyszám egy dekorált fagylalttégely elkészítése és bemutatása volt, amelyhez kötelezően kellett választani egy, a szponzorok által rendelkezésre bocsátott csokoládét. Hazánk a fehér csokoládé mellett döntött, amelyet lychee-vel, málnával és egy enyhén sós tökmagropogóssal, illetve variegátóval egészített ki. A tökmagropogós prezentálta hazánk egyik kedvenc cukrászati alapanyagát,a lychee pedig a nemzetközi gasztronómiai ízvilág felé vitte el a kreációt.

A második versenyszám egy fagylalttorta elkészítse volt, amelyből összesen három, egymással teljesen megegyező darabot kellett elkészíteni. A magyar hagyományokat követve itt a barackos túrógombóc jegyei mutatkoztak meg, édes tejfölhab fagylalt, vaníliás túró fagylalt, édes-fahéjas morzsa, valamint egy enyhén sós, barackos cremeux kíséretében. A versenyen nem csak a torta kinézetét, hanem a vágási felületet is pontozta a zsűri.

A harmadik versenyszám egy monodesszert volt, amelyet meghatározott méretű és súlyú pohárban kellett a zsűri elé tálalni. A magyar csapat követve az erdő vonatkozást, egy toboz formájú desszert mellett tette le a voksát, amely egy mogyoró fagylaltból, egy enyhén savanykás feketeribizli cremeux-ból, egy feketeribizli mousse-ból, valamint egy tonkababos mogyoró cremeux-ból és mogyoró mousse-ból állt. Ezt megkoronázta egy édes, mogyorós morzsa a desszert körül, amelyet a csapattagok egy málna-áfonya-ibolya zselével egészítettek ki. A tálalást sem bízták a véletlenre, ugyanis az egész desszert egy üvegbúra alatt csücsült, amelyet erdei gyümölcs füst vett körül.

Az utolsó napon a csapatnak prezentálnia kellett egy úgynevezett "ropogós szobrot", amit karamellből és grillázsból kellett felépíteni. A magyar csapat egy mesebeli fát álmodott meg, melynek magassága elérte az 1,25 métert, kiegészítve fújt és húzott cukortechnikákkal. A verseny megkoronázásként minden korábban bemutatott terméket egy 120 cm átmérőjű büféasztalon kellett prezentálni, ahol különös odafigyeléssel pontozták a bírák a kreativitást, a témához való kapcsolódást, valamint az esztétikai jegyeket.

Forrás: Facebook/ Magyar Cukrász Ipartestület
Forrás: Facebook/ Magyar Cukrász Ipartestület

A versenyben, az íz, az állag, valamint a hidegérzet többszörös szorzót kapott. Mindemellett pontozták az ízek harmóniáját, a külalakot, és a kreatív ízpárosításokat. A versenynek hatalmas volt a tétje, hiszen a hét induló nemzet közül a zsűri csak négy csapatnak adott lehetőséget arra, hogy megszerezze a kvalifikációt a jövő évi Gelato World Cup-ra.

Magyarország a dobogó harmadik helyét szerezte meg, és ezáltal egy gyönyörű bronzkupa tulajdonosa lett. Így 2024 januárjában Magyarország is ott lesz a Fagylalt Világkupán, ahol a világ minden tájáról érkező országokkal méretteti meg magát, köztük Taipei, Dél-Korea, Szingapúr, Brazília, Peru, Argentína, Olaszország, Németország és Ausztria.

Cukrász Iparegyesület
Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület
Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×