eur:
389.73
usd:
361.95
bux:
68469.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

22 magyarországnyi ember maradt áram nélkül Pakisztánban

Országos áramkimaradás sújtja az országot.

A téli hónapokban üzemanyaghiánnyal küzdő ország számára a gigantikus áramszünet igazi csapást jelent: Pakisztán energiaügyi minisztériuma azt közölte, hogy helyi idő szerint reggel 7 óra 34 perckor az ország nemzeti hálózata leállt, "ami az első jelentések szerint széles körű összeomlást okozott az áramellátó rendszerben".

"A rendszer karbantartási munkálatai gyorsan haladnak" - állt még a közleményben a CNN cikke szerint.

A főváros Iszlámábádban és Pesavar városának egyes részein már helyreállt az áramszolgáltatás a minisztérium szerint, de

nem világos, mennyi időbe telik, míg mindenhol sikerül ismét biztosítani az áramellátást.

Az ország törékeny gazdasága súlyos energiaválsággal is küzd. Január elején Shehbaz Sharif miniszterelnök elrendelte, hogy minden minisztérium 30 százalékkal csökkentse energiafogyasztását, a kormánya pedig elrendelte, hogy minden piacot este fél kilenckor, az éttermeket pedig este tízkor zárják be.

Az energiafelhasználás csökkentéséről szóló döntés akkor született, amikor Pakisztán bejelentette, hogy devizatartalékai riasztóan alacsony szintre csökkentek. Decemberben az ország teljes likvid devizatartaléka 11,7 milliárd dollár volt, ami a jegybank szerint a tavaly év eleji összeg felét teszi ki.

A hétfői áramkimaradás Pakisztán legjelentősebb áramkimaradása 2021 óta, melyben az ország órákra sötétségbe borult.

Pakisztán a Föld 5. legnépesebb országa, csak Kína, India, az Egyesült Államok és Indonézia nagyobb nála, 235 milliónyian lakják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×